Полив саду - 8 способів економно поливати сад

Полив саду робить озеленення заднього двору охайною, пишною та барвистою. Такі холодні підбадьорливі ванни найчастіше дають рослинам з кінця весни до кінця літа. Однак, щоб вписатися в сучасні екологічні канони, варто подбати про економний полив саду . Тому в нашій статті ми розкриваємо перевірені способи поливати сад, які допоможуть вам обробляти клумби та газони стійким способом, тобто доброзичливим для довкілля та вашого гаманця.

1. Полив саду ввечері або вранці

Полив саду - вранці чи ввечері ? Це питання задають ті, хто тільки починає свою пригоду з турботи про зелень. Однак спостереження показують, що обидва варіанти є правильними. Увечері, коли сонце заходить або рано вранці, коли воно ще дуже низьке, температура землі залишається набагато нижчою, і тому вода випаровується не так швидко. Завдяки цьому він набагато швидше і глибше всмоктується в землю. Отже, ранкове або вечірнє повітря зменшує втрати води до 20% . Як результат, замість 5 літрів води на м² ви будете використовувати 4. Така економія буде відчуватися особливо власниками чудових садів.

2. Економний полив саду - дощувачі

Зрошувальні системи - чудовий спосіб економно поливати сад, якщо зелена площа велика. Тоді варто інвестувати в спеціальні шланги, розташовані на землі або закопані в грунт. Цей тип системи підключений до спринклерів, крапельниць або так званих змії потовиділяються . Зрошувачі - це дуже ефективний і точний спосіб поливу саду, який добре працює не тільки на газонах, але і на багаторічних клумбах. Таким чином, ви також можете вирішити полив городу та чагарників, які люблять вологу.

3. Полив саду дощовою водою

Ось ще один перевірений спосіб поливати свій сад екологічно . Для лову дощової води найкраще придбати велику бочку - пластикову або дерев’яну. Помістіть його на відкрите місце у вашому саду. Ви можете придбати таку 100-літрову бочку приблизно за 90 злотих у будівельному або садівничому магазині. Найкраще вибирати модель зі зручним краном внизу , завдяки якій вам буде легко набрати воду. Дощова вода ідеально підходить для поливу рослин, оскільки вона м’яка. Отже, полив вашого саду з бочки буде корисним як для вашої знижки, так і для вашого гаманця.

4. Полив саду водою з озера

Багато людей цікавляться, чи законно поливати ваш сад озерною водою, і вам потрібен спеціальний дозвіл. Тому ми відповідаємо: для цього не потрібно ні водного дозволу, ні повідомлення. Однак чи існують певні правила щодо такого поливу саду? Так. Вони стосуються, серед іншого скільки води ви використовуєте. Використання води не може перевищувати 5 м³ на день. Другим питанням залишається згода власника бака, яку необхідно отримати. Якщо ви традиціоналіст, можете набрати воду відрами або лійкою. Якщо ви хочете інвестувати в щось більш сучасне, виберіть спеціальну систему відкачування води.

5. Полив саду водою з криниці

Економічний полив саду також можна забезпечити, використовуючи глибоку криницю. Інвестиція дуже вигідна, але тоді вам доведеться виконати кілька важливих юридичних та технічних умов. Перш за все, слід ретельно перевірити водний закон . Один з них каже, що для буріння свердловини, що перевищує 30 м, потрібен водний дозвіл . Крім того, слід пам’ятати, що свердловину не можна бурити нижче 5 м від межі ділянки та 15 м від септика. Скільки коштує буріння свердловини ? Залежно від регіону, це витрати в межах 250-300 злотих за метр.

6. Полив все рідше і рясніше

Цікаво, який найкращий спосіб поливати сад? Як часто і скільки води? Ну а найекономічніший спосіб - поливати сад рідше і рясніше . Завдяки цьому вода має шанс глибше заглибитися в грунт і дійти до коріння рослини. Цікаво, що щоденне посипання газону не є хорошою процедурою. Завдяки цій системі трава дає короткі, слабкі коріння, оскільки їй не потрібно шукати воду глибше в землі. Поливати газон найкраще кожні 5-7 днів.

7. Застосування кори та гідрогелю

Якщо вам цікаво, чи може садова кора вплинути на економію води, ми відповідаємо - однозначно так! Легкий покрив кори робить воду повільніше випаровуватися , тому ґрунт має шанс довше залишатися вологим. Крім того, варто розглянути питання про використання гідрогелю. Це особлива речовина, яку додають в садові ящики або горщики. Завдяки тому, що в ньому зберігається рідина, ви можете зменшити споживання води до 70% .

8. Розумне планування посадки

Чи знали ви, що посадка конкретних видів рослин поруч може вплинути не тільки на естетику саду, але й на ефективне управління водою? Якщо ви садите рослини з подібними вимогами до вологості ґрунту поруч , ви зможете легше підлаштувати під них інтенсивність поливу, що, безумовно, призведе до економії води.

Якщо ви задавалися питанням, які способи поливу саду будуть найбільш економічними, ви вже знаєте наші поради! Попереду довге і сонячне літо, тому варто скористатися порадами, які вплинуть не тільки на економію, а й на екологічний підхід до управління садом . Природа віддячить вам за це красивим і пишним цвітінням!