Ідеї ​​хеджування. Натхнення та турбота

Стіна зелені виведе нас на пейзаж прямо з "Таємного саду". Це додасть нашій власності неповторного шику, елегантності та класу. Це допоможе створити доріжки та алеї, з’єднати та відокремити садові зони та захистити нас від сторонніх поглядів сусідів та перехожих. Жива огорожа доповнить або замінить традиційну огорожу, стане єдиним елементом багаторівневої рослинної структури або самостійною, привабливою деталлю.

Хоча він має важливі функції корисності, естетика є суттєвою. Живі огорожі відрізають наше майно від вітру і запобігають протягам, але ми любимо їх за їх незвичайні, вигадливі форми або геометричні форми, як лінійка. Вони є невід’ємною частиною саду, тому надзвичайно важливо розташувати їх у гармонії з оточенням. Живі огорожі в класичній формі, підстрижені для отримання ідеальної форми кубоподібної, сфери або неправильної форми, дуже популярні. Вони ідеально впишуться в рамки класичного саду, упорядкованого і точно спланованого, в якому кожен елемент, кожна грядка або чагарник має своє, суворо визначене місце. Однак пам’ятайте, що в цьому випадку робота по догляду не обмежується лише поливом.

З хвої або квітів

Живі огорожі в основному виготовляються з хвойних порід. Якщо ми виступаємо за менш традиційний підхід до цього питання, звернемо увагу на можливості, які пропонують листяні дерева, наприклад граби чи буки, що характеризуються густим листям. Найбільш оригінальною є листяна огорожа, підстрижена до правильної форми - вона підвішена, вона височіє над околицями.

Вас напевно здивує живопліт з квітучих кущів (так, це теж живопліт!). Це внесе в наш сад колір і свіжість - виглядає жіночно, чарівно і ніжно. Ми побудуємо його на основі бузку, форзиції, чагарників або гортензій. Якщо ми не боїмося порушувати умовності, давайте вирішимо поєднувати кілька видів чагарників з різнокольоровим листям.

Зелена стіна та інше

Зелена стіна дозволить відокремити наше майно від сусідів, а також захистить від очей перехожих. "Крім того, живоплоти також служать чудовою ізоляцією від пилу, вітру та шуму", - зазначає Марек Турскі з розплідника Блумковського. Їх найважливішою особливістю є позитивний вплив на людину, вони створюють відповідний мікроклімат, забезпечуючи ідеальну вологість повітря. Більше того, вони є великими виробниками кисню - варто згадати буки та граби, які належать до групи дерев з найвищим індексом виробництва кисню », - наголошує він .

Завдяки живоплотам ми можемо творчо управляти простором у саду, але найбільшу увагу слід приділяти естетиці рішень. “Такі рослини, як вічнозелений самшит та тис, можуть мати різні типи візерунків, у тому числі геометричні - натхненні бароко. Менш традиційні способи використання сильних живоплотів, розміщених в центрі саду, або для поділу саду на різні простори - для їх виготовлення часто використовують такі види, як сосна гірська різних сортів, сосна канадська або різні види тавулу. Тоді вони створюють міцні одновидові форми, часто різної ширини. Завдяки живоплотам у сучасних садах ми отримаємо садові інтер’єри від садових салонів до рекреаційних. Цікавим рішенням, яке використовується сьогодні, є також лабіринти, які дуже популярні в громадських приміщеннях, але також і в приватних умовах " - перелічує можливості Перемислава Януша зі студії ландшафтної архітектури Янушівки з м. Бельсько-Бяла, альтанки, інспектора зелених насаджень.

Хедж: як і де?

Як оформити живопліт в саду? Як вже згадувалося вище, ця прекрасна рослинна структура ідеально підходить для розділення певних секторів у саду. Якщо ми відокремили зону відпочинку на майданчику, з лежаками, гамаком, вогнищем, зелена стіна дозволить нам ізолювати її від оточення - зображень та шумів із сусідньої алеї чи інтер’єру будинку. Пам’ятайте, що це необхідно вписати в специфіку саду і створити естетичний зв’язок з іншими рослинами.«Жива огорожа повинна утворювати єдине ціле з інтер’єром саду, це також ідеальний фон для рослин, у випадку зі світлими рослинами - буде рекомендована темна живопліт і навпаки. Живі огорожі - це чудовий матеріал для отримання сильних похідних або контрастних форм, створення багатошарових композицій, які по черзі є фоном і переднім планом один для одного, наприклад, сечовий міхур "Лютеус" і "Діаболо". Слід пам’ятати, що живопліт - це не рівна стіна, а форма, прочитана у трьох вимірах ”, - зазначає Перемислав Януш.

Жива огорожа може мати довжину кілька метрів або простягатися по всьому майну, або вона може складатися з декількох «відірваних» шматків. Крім того, хоча ми пов’язуємо живу огорожу з прямою лінією, ніщо не заважає нам вести її по дузі або надавати їй інших вигадливих форм.

Як доглядати за живою огорожею?

Встановлення хеджування - це довгострокова інвестиція. Це трохи як виховання дитини. На початку ми повинні піклуватися про нього, приділяти йому увагу, піклуватися і виховувати його, щоб через кілька років він став майже незалежним. Потрібно пам’ятати, щоб його регулярно зрізати, і через кілька років наш сад буде оточений красивою, щільною зеленою стіною. Не слід боятися обрізки - ми можемо бути впевнені, що рослини позитивно відреагують на цю обробку. Основний принцип обрізки - регулярність. Якщо не проводити формування, жива огорожа стане занадто широкою, і відновити початкову, заплановану форму може стати неможливим. Перший зріз живоплоту ми проводимо навесні, коли вже не доведеться турбуватися про морози, а наступний - принаймні раз на рік.

Купуйте готову живопліт

На щастя, час від посадки до першої обрізки можна значно скоротити - досить придбати не маленькі саджанці дерев і кущів, а молоді, але вже сформовані рослини. Завдяки цьому наш сад відразу ж досягне бажаного вигляду. «Живі огорожі блокового типу - це не складна форма для посадки. Ви можете зробити це самостійно, - каже Марек Турскі з розплідника Блумковських. Для посадки ями слід викопувати глибиною і шириною 40 см. Готові модулі вставляються в підготовлені ямки, один за одним, як блоки Lego. Не потрібно виймати їх з упаковки, оскільки вони розкладаються протягом місяця. Після цього потрібно лише кілька разів на рік подбати про правильну обрізку, яка також забезпечить їм додаткове розгалуження », - пояснює він.

Живі огорожі - цікавий спосіб оживити свій сад, надавши йому неповторний стиль. Сплануйте це ретельно і точно - пам’ятайте, що тверді речовини назавжди впишуться в малюнок нашого майна.