Радіатори або тепла підлога - яке рішення вибрати?

Раніше, під час зимової холодної пори, відкриті каміни приносили приємне тепло в будинки. Хоча вони були чарівними, вони вимагали частого догляду та додавання нових колод, оскільки вони дуже швидко горіли. З часом з’явилися цегляні каміни та кахельні печі, які були набагато функціональнішими - вони довше тримали тепло, менше курили і, що не менш важливо, вони могли вразити стильним декором. Сьогодні традиційні методи обігріву повільно забувають у забутті, а каміни - лише прикраса елегантних віталень. То які найпоширеніші способи обігріву будинків?

Багато людей, які планують побудувати будинок або загальний ремонт, задаються питанням, яке опалення вибрати - класичні радіатори або сучасне тепле підлогу? Як виявляється, рішення не найпростіше! У статті нижче ми спробуємо об’єктивно судити, яка із систем має більше переваг і який тип конструкції найбільше підходить.

Які переваги теплої підлоги?

Підлога характеризується двома основними ознаками: низькою температурою нагрівальної поверхні та значною тепловою інерцією. Що це означає на практиці? У разі теплої підлоги температура нагрівальної поверхні зазвичай знаходиться в межах 24-28oC, тоді як температура радіаторів принаймні вдвічі вища. Це означає, що у випадку з системою теплої підлоги немає явища конвекції, тобто інтенсивного руху теплового нагріву. Підлога в інтер’єрах прогрівається дуже рівномірно, що забезпечує домочадцям значний тепловий комфорт. Завдяки стабільному нагріванню тепло діє головним чином на ноги, тоді як «найхолодніше» - хоч і все ще тепле - повітря накопичується на висоті голови. На думку фізіологів, розподіл температури в опалюваному приміщенні є найбільш відповідним для людського організму.

Холодні люди цілком оцінять переваги теплої підлоги - поверхня надзвичайно приємна на дотик, навіть якщо вона не покрита кошлатим килимом! Завдяки цьому на підлогу можна покласти, наприклад, керамічну або керамограніт, яка буде балувати ваші ноги в осінньо-зимовий період, а влітку приносити їм приємну прохолоду.

Експерти вважають, що тепла підлога гарантує значну економію тепла - передбачається, що в приміщеннях з теплою підлогою температура близько 18oC цілком достатня, тоді як у будинках з радіаторами її рівень повинен бути приблизно на 2oC вище. Це означає, що щорічно завдяки теплому підлозі споживання енергії можна зменшити більш ніж на 8%. Не менш важливим є те, що тепла підлога має можливість саморегулювання - завдяки тому, що кімната нагрівається (наприклад, під впливом сонячного світла), температура теплої підлоги автоматично падає.

Дивлячись на теплу підлогу, варто згадати, що естетикам це точно сподобається - відсутність радіаторів є великим плюсом для облаштування, що дозволяє вільно проектувати простір.

Які недоліки теплої підлоги?

На жаль, тепла підлога означає вищу вартість монтажу - вона може бути на 50% -60% дорожчою, ніж класичні радіатори. Однак пам’ятайте, що встановити його складніше, тому економити на будівельній бригаді не варто. Бідний професіонал може допустити значні помилки, наприклад у т.зв. розширення або ізоляція варильної поверхні від стін, що може призвести навіть до тріщин на підлозі.

Крім того, слід враховувати, що кожен матеріал для підлоги відрізняється і має різну теплопровідність. Тому, щоб тепла підлога була ефективною, необхідно ретельно спланувати, який матеріал буде на підлозі - і це перед початком монтажу. Як результат, архітектор зможе пристосувати підлогу та її утеплювач до експлуатаційних якостей підлогового покриття. Вищезазначена теплова інерція також може бути недоліком теплої підлоги.

Оскільки нагрівальна поверхня дуже велика і рівномірно ізольована, за кілька годин її важко «охолодити». Значне зниження температури в будинку може зайняти до декількох годин.

Ще один недолік - тепла підлога підходить лише для будинків з дуже високою теплоізоляцією. Якщо будівля не «крута», то варто потягнутися за т.зв. змішана система, тобто поєднують теплі підлоги з мережею класичних радіаторів.

Які переваги класичних обігрівачів?

Стандартні радіатори також мають ряд переваг! По-перше, вони можуть швидко опалювати приміщення з поганою теплоізоляцією і не потребуватимуть жодних допоміжних джерел тепла. Тепла підлога займає кілька годин, тоді як конвекційний нагрівач стає теплим лише через кілька хвилин після його запуску.

По-друге, їх установка відбувається набагато швидше і ефективніше - наприклад, якщо ви замінюєте систему опалення в кількарічному будинку, вам не доведеться знімати і замінювати підлоги. Не менш важливо, що радіатори набагато кращі при випадковому використанні, наприклад, в гостьових кімнатах і там, де поверхня підлоги затьмарена різними приладами та меблями.

Ще одним аспектом, на який слід звернути увагу, є дерев’яна підлога. Згідно з дослідженнями, дерево - це матеріал, який ми все ще воліємо класти на підлоги. Виявляється, дорогоцінна деревина, особливо товста, є прекрасним утеплювачем. Це означає, що при розміщенні на теплому підлозі це значно зменшить його теплову ефективність. Крім того, дерев'яні підлоги надзвичайно чутливі до змін вологості та температури - дошки або дошки розширюються і стискаються під їх впливом. У цьому випадку тепла підлога може призвести до руйнування дерев’яної підлоги - її матування, викривлення та утворення непривабливих зазорів. Людям, які люблять красиві дерев'яні підлоги, слід вибирати класичні радіатори. Той факт, що радіатори не стали в минулому, змушує дизайнерів приділяти більше уваги їх зовнішньому вигляду.Тому дизайн радіаторів стає все більш цікавим - створюються моделі, що нагадують геометричні скульптури, а також варіанти, прикрашені енергійними кольорами. На ринку також представлені вражаючі решітки, які можуть стати цікавим елементом композиції та чудовим "схованкою" нецікавого радіатора.

Які недоліки класичних радіаторів?

На щастя, радіатори мають менше недоліків, ніж переваг. Найбільший з них - несприятливий розподіл температури в кімнатах. На відміну від теплої підлоги, в інтер’єрах, що опалюються радіаторами, повітря тече вгору. На жаль, це означає, що найтепліше на рівні голови і вище, а найхолодніше біля ніг.

Крім того, обігрівачі не підходять для алергіків. Згідно з дослідженням, явище конвекції, тобто посилений рух повітря, також призводить до руху частинок пилу, а разом з ними і кліщів, які шкодять здоров'ю. Крім того, нагрівачі високої інтенсивності сушать повітря, що може призвести до дискомфорту та сухості слизової оболонки носа. В осінньо-зимовий період варто використовувати пилопоглиначі та зволожувачі повітря, що значно зменшить проблему.

Також варто пам’ятати, що радіатори «більш охоче» співпрацюють з високотемпературними системами опалення. Тепла підлога, навпаки - за допомогою низькотемпературних джерел тепла, таких як конденсаційний котел, теплові насоси або сонячні колектори.

"Смаки не обговорюються", - говорить відомий вислів. Те саме стосується потреб - у кожного з нас вони абсолютно різні. Для того, щоб правильно вибрати між радіаторами та теплою підлогою, слід ретельно проаналізувати не тільки переваги та недоліки обох рішень, а й свої фінансові можливості. Також важливо точно визначити тип і характер будівлі, в якій планується провести монтаж. Тільки ретельний, всебічний аналіз допоможе вам прийняти правильне рішення і насолодитися затишним інтер’єром також взимку.