Як просочити дерев’яну підлогу на терасі?

Приймаючи рішення про будівництво дерев’яної тераси, слід «змиритися» з її характером. Дерево - це робочий матеріал, який зі старінням старіє, тому рано чи пізно ми помітимо деякі специфічні тріщини на його поверхні. Однак не будемо розглядати роботу деревини та її водопоглинання як дефекти матеріалу, а її природні властивості.

Перший: дизайн тераси

Пам’ятайте, як багато залежить від розташування тераси та її конструкції - обидва ці питання впливають на подальшу її експлуатацію. "Коли деревина піддається прямому і постійному контакту з погодними умовами, ми повинні враховувати зміну її кольору", - підкреслює Ага Кобус із STUDIO.O. Деревина втрачає глибину та інтенсивність кольору під впливом сонця чи дощу. Щоб цього не сталося, дерев'яну терасу слід будувати під дахом, що запобігає прямому контакту з сонцем, вітром чи дощем "- каже архітектор. Майте на увазі, що патинування деревини також зумовлене специфікою установки дощок. Будь-яка горизонтальна поверхня буде біодеградувати набагато швидше, ніж вертикальна поверхня, наприклад фасад. Це пов’язано з більшим зносом використовуваних просочувальних речовин, пристосуванням до різних погодних умов та стиранням в результаті використання.

Порода деревини нараховує

Вам слід подумати про подальший догляд за деревиною на терасі на етапі вибору породи дерева. Варто зупинити свій вибір на твердій та вологостійкій деревині, оскільки це найкращий вибір для зовнішніх робіт. Давайте попросимо підказку у дизайнера або підрядника - копання в Інтернет-форумах або запитання про думку друзів не обов’язково збагатить нас надійною та перевіреною інформацією. "Найкраще використовувати деякі види екзотичної деревини твердих порід, яка є спокійною від природи " , - пояснює Чеслав Бортновський, власник столярно-паркетної компанії Bortnowski.Однак найчастіше екзотичне дерево темне, і це трохи застаріла мода. В даний час ми із задоволенням використовуємо скандинавські стандарти, і темна деревина там не використовується. Хорошим рішенням є використання видів тауарі або гарапи. Обидва вони з Бразилії, але широко доступні. Обидва вони також важкі, що зменшує ознаки зносу », - продовжує він .

Лакування або змащення?

Досвідчений підрядник також допоможе нам вибрати оптимальний спосіб догляду за дерев’яним паркетом. На ринку доступно багато продуктів, присвячених деревині, тому вибір правильного - ціле мистецтво. Перш ніж ми почнемо просочувати, давайте з’ясуємо, чим відрізняється дане масло, глазур, лак або пляма і який ефект це дає. Лак створює компактну, тверду поверхню, непроникну для вологи, захищаючи поверхню деревини. Плями від лаку роблять природний малюнок деревини більш помітним і одночасно додають поверхні блиску. Олія та лак, у свою чергу, глибоко проникають у структуру деревини. До якого варто дотягнутися?"З точки зору досвіду, а не маркетингу соціальної інженерії, я рекомендую масла та глазурі для захисту поверхні, тобто препарати, які поводяться як просочувальні речовини" , - говорить Чеслав Бортновський. У своїй роботі ми часто використовуємо суміші кількох продуктів, дбаючи про те, щоб поверхневий натяг деревини після нанесення був якомога меншим і щоб препарат якнайглибше проникав у структуру деревини », - говорить він.

В ідеалі поверхня дощок не була занадто зачищена до просочення. “Поляки бояться шорстких поверхонь, таких як вогонь, і наполягають на ретельному загладжуванні дощок. У Скандинавії існує одне правило: чим грубіша поверхня захищеної деревини, тим довговічніша захист за допомогою консерванту ", - пояснює експерт. Перш ніж ми почнемо застосовувати обраний препарат, змочіть поверхню деревини водою, яка дозволить олії або плямі проникнути глибше. Ми застосовуємо вибраний засіб відразу після зволоження.

Зупинимося на препаратах, які є максимально низьковязкими, найбільш рідкісними, особливо під час перших процедур догляду. Протягом перших тижнів після встановлення дерев’яної підлоги на терасі ми наносимо три шари олії або глазурі - дотримуючись достатньо великих інтервалів між наступними нанесеннями, дозволяючи специфіці ретельно проникати в наступні шари деревини. «Через місяць нанесіть трохи густіший засіб - такий, який захистить поверхневі шари деревини під дощем. Всі плівкоутворюючі препарати працюють на вертикальній поверхні, але через рік на терасі з часом виникне проблема стирання та природного відшарування », - наголошує підрядник.

Просочення терасових дощок позаду? Процедури слід повторювати три рази на рік, кожен раз ретельно втираючи олію або глазур у висушену деревину після миття тераси, наприклад, мийкою під тиском з додаванням делікатного миючого засобу.

Описані процедури можна вважати досить трудомісткими, але не варто їх забувати або відкладати. Подібним чином, якщо ми помічаємо потертості або глибші подряпини, в які могла б проникнути волога. Якщо ми знехтуємо деревом, красива тераса з кольором, який ідеально відповідає фасадному покриттю, незабаром змінить свій колір, і ми лише доручимо професійній команді знежирити її поверхню.

Суттєва підтримка: Чеслав Бортновський