Рекуператор - як заощадити на вентиляції будинку?

Рекуператор - це пристрій, що дозволяє утилізувати тепло з відпрацьованого повітря з будівлі . А будуючи новий будинок або модернізуючи старий, ми все більше зосереджуємось на підвищенні його енергоефективності . Ми ліквідуємо теплові мости, покращуємо ізоляцію або інвестуємо у вікна та двері з мінімально можливим коефіцієнтом тепловіддачі. Це правильні дії, але ми часто забуваємо про те, скільки тепла втрачає будівля, провітрюючи кімнати.

Звичайно, вентиляції не можна обійтися для безпеки та комфорту домочадців. Але як ви подолаєте ці втрати тепла ? Тут дуже корисна рекуперація, тобто механічна вентиляція з рекуперацією тепла. Це технологія, яка поволі набирає популярність, особливо при будівництві нових будинків. Як працює оздоровлення? Який принцип роботи рекуператора, тобто серце такої установки? За мить ви дізнаєтесь більше про переваги механічної вентиляції з рекуперацією тепла.

Як працює оздоровлення?

Рекуперація - це відновлення теплової енергії з вентиляційного повітря. Основним елементом такої установки є рекуператор. Схема операції відновлення дуже проста. Рекуператор змушує повітря рухатися в обидві сторони. Ззовні будівлі надходить чисте повітря, а забруднене повітря витягується зсередини. На перший погляд це схоже на нормальну вентиляцію. Однак є суттєва різниця. Відпрацьоване повітря віддає своє тепло, нагріваючи повітря, що надходить у будівлю. Незважаючи на енергообмін, повітря не змішується між собою, а спеціальні фільтри додатково очищають його від пилу .

Що таке рекуператор?

Рекуператор - це серце всієї установки. Він приводить повітря в рух і управляє теплообміном . Рекуператор складається з припливно-витяжного вентилятора, теплообмінника, фільтрів та електронагрівача. Вентилятори на сьогоднішній день є найважливішими компонентами. Їх робочий цикл, обертання і, отже, кількість провітрюваного повітря можна регулювати вручну або за допомогою датчиків, що вимірюють ступінь вологості повітря всередині будівлі.

Завдання нагрівача полягає, в свою чергу, у тому, щоб не допустити замерзання обмінника під час циркуляції повітря. Незважаючи на значну потужність, не варто турбуватися про експлуатаційні витрати нагрівача, оскільки він включається на короткий час. Що стосується самого повітрообміну, то найпопулярнішим рішенням є поперечний обмінник. Завдяки своїй структурі він дуже добре працює в повітрообміні.

Як вибрати рекуператор?

Який рекуператор вибрати, щоб добре виконувати свою роботу? Основним фактором, що впливає на вибір пристрою, є площа будівлі. Чим більше будівля, тим потужніший рекуператор вам потрібно встановити . Існує ряд інших параметрів, на які слід звернути увагу перед покупкою такого пристрою. Маючи на увазі найнижчі експлуатаційні витрати, важливо споживати енергію всього пристрою, головним чином вентиляторів.

Крім того, у той час, коли вся країна бореться зі смогом, необхідно переконатися, що використовувані фільтри виконають своє завдання. Важливим питанням є також можливість співпраці між рекуператором та розумним будинком . Дуже вдале рішення - довірити вибір пристрою професійній компанії, яка найкраще знає, який вентиляційний пристрій для будинку буде найкращим.

Скільки коштує рекуператор?

Рекуперація - це не тільки рекуператор, але також вентиляційні канали та вся інфраструктура, що забезпечує ефективну роботу системи. Витрати на відновлення залежать від багатьох факторів. Це в першу чергу потужність рекуператора, який відповідає поверхні будівлі. Як і при будь-якій інсталяції, важлива якість компонентів. Невідповідність цін між рекуператорами високого класу та бюджетними версіями може бути справді великою. Більше того, необхідність підготовки інфраструктури впливає на вартість робочої сили.

Проектувати та розподіляти установку у новозбудованому будинку буде набагато простіше, ніж у вже побудованому. Можна припустити, що вартість відновлення для новозбудованого будинку площею 140 м2 становить близько 12 000 злотих . Скільки коштує рекуператор? Сам центральний підрозділ становить близько 20% від цієї ціни. До вищезазначених витрат слід додати експлуатаційні витрати, такі як заміна фільтра.

Переваги механічної вентиляції з рекуперацією тепла

Найбільша перевага рекуперації - це реальна економія на опаленні будівлі . У будівлях, де використовується звичайна гравітаційна вентиляція, пов'язані з цим втрати тепла можуть становити від 30 до 60%. Рекуперація зменшує ці втрати, збільшуючи енергоефективність будівлі .

Друга перевага оздоровлення - це комфорт чистого повітря . Завдяки датчикам або добре налаштованому рекуператору ви можете постійно насолоджуватися свіжим повітрям вдома. Більше того, повітря можна додатково очистити від бактерій або алергенів . На жаль, усі ці переваги пов'язані з інвестиціями та експлуатаційними витратами.

Міфи про одужання

По-перше, це неправда, що встановити рекуператор можна лише в нових будинках . Кожен будинок можна обладнати оздоровленням. У деяких випадках, однак, це вимагає великих фінансових витрат і великих змін в структурі будівлі.

В епоху популярності пасивного будівництва багато людей кажуть, що відновлення не потрібне в будівлях цього типу. Це помилкова думка, оскільки втрати тепла в результаті використання традиційної вентиляції значно знижують енергоефективність будівлі.

Рекуперація - це система вентиляції будинку, яка постійно набирає нових послідовників. Це не так, оскільки рекуператор забезпечує комфорт і приносить економію . І це два основні критерії, якими керуємось у багатьох сферах життя, особливо в будівництві.