Кондиціонер в будинку - переваги та недоліки

Кондиціонер не позбавлений недоліків. Однак більшість із них є наслідком невмілого використання системи.

Кондиціонери можуть витягувати повітря з приміщення, в якому вони встановлені, щоб потім охолодити його та додатково зволожити або - у випадку системи внутрішнього та зовнішнього блоків - пропустити свіже повітря в приміщення, що надходить ззовні від будівлі. Пристрій підтримує одну кімнату або всю будівлю, залежно від обраного варіанту та вдосконалення системи. Більше ніхто не дивується приладам, обладнаним нагрівальними елементами, завдяки яким ми можемо обігрівати приміщення в період підвищеного споживання тепла або навіть до опалювального сезону.

За якою програмою повинен працювати кондиціонер? Той, який змусить нас почувати себе найкраще! Найздоровіша температура для нашого тіла - близько 20-24 градусів тепла взимку та 23-26 тепла влітку. У свою чергу, вологість повітря повинна залишатися на рівні 40-60%. Як підкреслив Томаш Ленарчик, менеджер з продажів та продуктів у Panasonic Appliances Air Conditioning Europe, правильне встановлення температури та підтримка відповідних параметрів, що стосуються вологості, зробить кондиціонер повністю безпечним для нас. “Не варто переохолоджувати кімнату, коли на вулиці спекотно. Різка зміна температури піддає нас непотрібним інфекціям та простудним захворюванням. У свою чергу, якщо ви хочете, щоб повітря не пересихало, досить звернути увагу начи має вибраний кондиціонер функцію, яка дозволяє регулювати вологість у приміщенні, і в більшості пристроїв вона є стандартною. Нарешті, давайте пам’ятати регулярно чистити фільтри та періодично перевіряти їх », - каже він.

Високі технології

Виробники дають підказки щодо оптимальних налаштувань: пристрої зазвичай працюють в одному з декількох режимів або регулюють робочі параметри, «вгадуючи» наші потреби. Сучасні пристрої та системи наповнені датчиками: датчиками температури та вологості повітря та датчиками руху. Якщо в кімнаті більше людей, кондиціонер працює з більшою потужністю, щоб запобігти підвищенню температури. І коли ми залишаємо приміщення довше, ніж, наприклад, 20 хвилин, воно починає працювати на «меншій швидкості», щоб уникнути непотрібного споживання енергії (пристрій використовує більше енергії для його вимкнення та повторного ввімкнення, ніж для роботи зі зниженою потужністю).

Звичайно, ним також можна керувати за допомогою пульта дистанційного керування і навіть ноутбука, планшета або смартфона. Кондиціонери в цій темі не відстають від інших побутових приладів. Спеціальні програми для Android або iOS дозволяють грати дітей, і це в основному з будь-якої точки світу - все, що вам потрібно, це доступ до Інтернету. Тож нам не доведеться турбуватися про вихід у відпустку, щоб не забути вимкнути кондиціонер.

Революція в дизайні теж

За останні кілька років у галузі дизайну приладів відбулося багато. Безформатні великі коробки відходять у минуле. На їх місці, на полицях магазинів, ми бачимо елегантні кондиціонери в тонкому виконанні (навіть товщиною лише 160 мм), блоки в різних кольорах (не тільки безсмертні білі та сірі, але також насичений червоний та насичений чорний), іноді збагачені панельним елементом у вигляді дзеркала (або навіть - фотографії сім'ї або улюбленого вихованця, якщо ми віддаємо перевагу таким рішенням).

З іншого боку, ми не завжди можемо назвати кондиціонер «прикрасою». То як підібрати його до внутрішнього оформлення? "Ми повинні вибирати пристрої, виходячи з дизайну та стилю", - пропонує Анна Садовська зі студії Pracamy Pod Klucz. Класичні або романтичні декоративні стилі не повинні привертати увагу охолоджувальними приладами. Варто вибирати приглушені, підібрані до кольору стіни. Найдешевшим варіантом буде білий колір пристрою на білій стіні. Дорожчі будуть покриті лаком в інший колір стіни або, наприклад, покриті дзеркалом. У сучасних та мінімалістичних інтер’єрах ви іноді можете дозволити собі підкреслити дуже приємний декоративний пристрій », - продовжує він.

Однак, якщо кондиціонер як елемент обладнання суперечить нашому естетичному почуттю, ми завжди можемо вибрати пристрій, захований у підвісній стелі.

Це шкідливо? Це залежить від нас

На щастя, між казками ми можемо висловити думки, що кондиціонер шкідливий для домогосподарства. Якщо, звичайно, ми не забудемо про належне обслуговування системи та періодичні перевірки. Основне правило тут: профілактика краще, ніж лікування. Не слід нехтувати системою кондиціонування, інакше незабаром ми зможемо помітити набридливі нездужання в домогосподарстві: нежить, кашель, запаморочення. Забруднення системи також може сприяти розвитку та посиленню алергії, особливо у дітей. Технічне обслуговування також важливо для якості повітря. Повітряні фільтри слід чистити принаймні два рази на рік, бажано, щоб монтажні труби чистили професійні компанії раз на рік. Це принаймні певною мірою усуне з повітря віруси та бактерії. Що цікавокондиціонер може навіть обробляти повітря і очищати його від забруднень, спор цвілі або сигаретного диму (за це відповідає система з декількох фільтрів).

Не тільки переваги

Серед недоліків установки, крім вищезазначеної потреби в регулярних оглядах та чищенні, можна також згадати шум. Ми будемо скаржитися на децибели, особливо на старих пристроях. Вибираючи кондиціонер, варто звернути увагу на те, чи видає пристрій звуки нижче 35 дБ. Крім того, давайте перевіримо споживання енергії, інакше наші рахунки за електроенергію значно зростуть. Насправді самі користувачі мають вирішальний вплив на те, як працює система. Нехтувати кондиціонуванням повітря не складно - тоді це приносить більше шкоди, ніж користі.