Як захистити горище від спеки влітку і морозу взимку?

На горищі ми можемо облаштувати спальню, дитячі кімнати або відкритий простір для відпочинку всієї родини. Однак ми часто відмовляємося від цього, побоюючись труднощів у контролі відповідної температури. Стійка спека влітку або прохолода і вологість в холодні місяці є наслідком поганої теплоізоляції. Як це здійснити, щоб цілий рік насолоджуватися корисним горищем?

Мансарда - це місце, де ми найбільше відчуваємо зміни температури. Високий поверх означає, що погодні умови безпосередньо впливають на комфорт перебування на верхньому поверсі будинку. Влітку дах дуже швидко нагрівається, пропускаючи тепло. Опалювані приміщення підтримують температуру, тому ситуація не покращується навіть вночі. Однак взимку сильний мороз дуже швидко дає про себе знати і охолоджує внутрішню частину горища, незалежно від використання опалення. Щоб запобігти подібним ситуаціям і захистити горище від неприємних впливів температури, поверхня стін, і перш за все дах, повинна бути належним чином утеплена. На відміну від зовнішнього вигляду, теплоізоляційний шар не тільки «нагріває» інтер’єр будинку, але і захищає від надмірного нагрівання.

Як утеплити дах?

Одним з найбільш ефективних теплоізоляційних матеріалів є мінеральна вата. Характеризується високою еластичністю волокон і низькою об’ємною вагою. Прекрасно захищає від холоду, тепла, а також вологи та шуму, наприклад під час дощу чи граду. Для того, щоб захистити горище, спочатку покрийте дах зсередини пароізоляційною фольгою, а потім укладіть килимки з мінеральної вати. На таку підготовлену основу ми можемо укласти гіпсокартон, а на нього дерев’яні дошки, панелі або фарбу. У наших кліматичних умовах утеплювач повинен мати товщину не менше 15 см, що відповідає висоті найбільш часто використовуваних крокв. Завдяки цьому утеплювач поміститься між ними. Однак рекомендується збільшити товщину теплоізоляції до 25-30 сантиметрів. Більш товстий шар важливий не тільки для теплоізоляції,але також акустичні. Це дозволить вам приглушити шум падіння дощу або граду, який особливо чутно на металевій покрівлі. Крім того, чим товщі шар ізоляції, тим ефективніше захищають внутрішні приміщення від високої температури, до якої покриття нагрівається на сонці.

Монтаж шару утеплювача

Ізоляція, яка ефективно захищає горище від несприятливих погодних умов, влаштована в два шари: між кроквою і під кроквами. Перший шар повинен щільно заповнювати проміжки між кроквами (його товщина повинна збігатися з висотою крокв). Над першим шаром вовни залиште вентиляційний зазор приблизно 2-2,5 см. Товщина другого шару повинна бути достатньо високою, щоб вся ізоляція була не менше 25 см. Також потрібно пам’ятати про герметичну пароізоляцію. Ми можемо виконати весь процес як на етапі будівництва нового будинку, так і в уже існуючому будинку під час ремонту. Впровадження міцної теплоізоляції не тільки покращить комфорт квартири, але також дозволить заощадити на опаленні взимку та кондиціонуванні влітку.

Що ще можна зробити?

Пам’ятайте, що сам по собі утеплювач - це не все - покрівля, усунення теплових мостів та використання суцільних вікон також дуже важливі. Для покрівлі з житловим горищем добре підійдуть гофровані бітумні листи або бітумна черепиця. Виготовлений з них покрив стійкий до дії УФ-променів та погодних умов. Віконні отвори - одне з місць, яке дуже важливо для тепла в усій кімнаті. Це може спричинити як великі втрати тепла протягом опалювального періоду, так і збільшити опалення приміщень. Для цього необхідно забезпечити правильну установку дахових вікон з низьким коефіцієнтом тепловіддачі або сучасну технологію відбиття сонячного світла. У часи високих температур також варто використовувати жалюзі або жалюзі на вікнах, які додатково захистять інтер’єр від нагрівання.

Ми влаштовуємо мансарду з метою комфортного проживання протягом усього року, тому так важливо забезпечити належну теплоізоляцію даху та відповідну віконну столярку. Завдяки цьому, незалежно від пори року і температури за вікном, ми використовуватимемо кімнати на першому поверсі.