Факти та міфи про утеплення будинку

Дім - це метафора тепла, пов’язаного з почуттям безпеки та взаємної довіри. Він використовується в контексті сімейного середовища існування, інтимного відступу, характер якого визначається не тільки перебуванням людей, але і теплою, домашньою атмосферою.

На жаль, важко уявити затишний куточок у будинку з крижаними стінами. Ось чому люди століттями забезпечували, щоб температура під сімейним дахом була комфортною для домочадців. Існує багато різних історій про утеплення стін. Які з них правдиві, а які ми можемо вкласти в казки? Про це в статті нижче.

Більш товста ізоляція - завжди найкраще рішення - міф

Кожен будинок повинен мати професійну теплоізоляцію. Завдяки цьому внутрішній простір будівлі забезпечений тепловим захистом, а теплові мости, що спричиняють втрати тепла, можуть бути усунені до мінімуму. Однак занадто товстий ізолюючий шар може виявитися збитковим. Понад певну товщину ізоляції неможливо отримати кращі параметри коефіцієнта тепловіддачі, а отже, інвестиції в теплоізоляцію будинку ніколи не окупляться. Тому краще подумати про більш ефективний, але не обов’язково товстіший, ізоляційний матеріал. Наприклад, класичний полістирол можна замінити графітовим полістиролом. Хоча їх товщина буде однаковою, останній матеріал забезпечить будівлі набагато кращий тепловий захист.

Здатність накопичувати водяну пару зсередини, теплоізоляція ззовні - факт

Чудово, коли внутрішня частина стін може накопичуватися, а потім виділяти водяну пару. Це трапляється, коли в кімнатах занадто багато вологи. Паропроникні матеріали можуть згодом його випаровувати, зволожуючи тим самим сухе повітря в приміщенні. Однак у контексті зовнішніх стін варто пам’ятати, що навіть матеріал з високим коефіцієнтом паропроникності не буде відповідальним за повітрообмін та відведення вологи поза будинком. Про це подбає професійна вентиляція, як припливна, так і витяжна. Тому при проектуванні зовнішньої частини стін краще орієнтуватися на теплоізоляцію.

Будинок, утеплений пінополістиролом, завжди піддається цвілі - міф

На будівельних форумах часто можна прочитати думки, що будинки, утеплені пінополістиролом, схильні до цвілі. Це неправда! Професійна ізоляція працює якраз навпаки і зменшує ризик її утворення. Як це можливо? Перш за все, полістирол - це матеріал, який біологічно стійкий до цвілі, грибків та бактерій. По-друге, утеплені стіни мають вищу температуру, ніж неізольовані. Завдяки цьому пара, яка є живильним середовищем для цвілі, не конденсується всередині стін. Слід пам’ятати, що в контексті холодних, замерзлих стін, т. Зв точка роси знаходиться у їхніх внутрішніх шарах. Волога, що зберігається в стінах будинку, недостатнє опалення приміщення та погана вентиляція - ось справжні причини утворення цвілі.

Мінеральна вата: чудово ізолює, глушить звуки і не є займистою - факт

Людям, які живуть у галасливих або терасових будинках, слід інвестувати як герметичні вікна, так і мінеральну вату. Цей матеріал не тільки чудово ізолює стіни, але і ефективно пригнічує звуки, що надходять ззовні. Більш того, мінеральна вата виготовляється з базальтових волокон, які починають плавитися лише при температурі 1000 ° С. Це означає, що він має властивості, які значно підвищують вогнестійкість. У контексті цих двох аспектів шерсть виграє битву з полістиролом, який має низьку звукоізоляцію і швидко загоряється.

Будинок із силікату - це холодний дім - міф

Силікати - це будівельний матеріал, виготовлений з матеріалів природного походження. До них належать: кварцовий пісок (близько 90% по масі), вапно (7%) і вода (3%). Багато людей кажуть, що силікатні блоки «холодні» і не варто будувати з них будинки. Ця думка, звичайно, не виникла з нізвідки. Раніше будівлі зводили без використання професійних ізоляційних матеріалів, суттєво впливаючи на тепло стін. У наш час професійна теплоізоляція будинку є стандартом, тому той факт, що силікати іноді «холодніші» за інші матеріали, вже не актуальний. Використовуючи силікати, слід просто зосередитись на кращому теплозахисті. Високе теплопоглинання також може бути забезпечене будівлею шляхом зведення тришарових силікатних стін.

Хтось колись писав, що побудувати новий будинок не складно, фокус у тому, щоб у нього була душа. Звичайно, атмосфера, яку ми створюємо після проживання в ній, набагато важливіша. Однак варто заздалегідь переконатися, що будинок є надійним і теплим притулком. Жити в такому місці просто набагато краще і набагато красивіше!