Яку кавоварку вибрати для дому? Огляд рішень у 2020 році

Нам нудна розчинна кава. Ми сказали "досить" плювати. Ми вирішили, що також хочемо насолодитися смачною «маленькою чорною сукнею» прямо з кафе вдома. Одним словом: ми вирішили придбати кавоварку. Тож ми взялися завойовувати магазин побутової техніки і ... у нас паморочиться голова, тому що кількість типів пристроїв для приготування кави надзвичайна. Чи слід вибирати кавоварку під тиском або переливу? Що таке кавоварка portafilter? Чи варто купувати автоматичну кавоварку або краще зупинити свій вибір на капсулах? Пора розвіяти всі сумніви - ось вичерпний посібник з вибору кавомашини .

Зміст:

  1. Що таке крапельна кавоварка?
  2. Яку крапельну кавоварку купити?
  3. Що таке кавоварка еспресо?
  4. Кавоварка під тиском - на що звернути увагу при покупці?
  5. Яку кавоварку купити?
типи кавових машин

Що таке крапельна кавоварка?

Неонові вивіски, барвисті чохли на сидіння, молочні коктейлі, гамбургери та… поповнення кави. Всі добре знають стиль американських закусочних. Знаковим елементом цих місць є також кава, приготована в кавових машинах з фільтром. Напій, приготований цим методом, містить велику кількість кофеїну (набагато більше, ніж відомий еспресо), і в той же час м’який на смак - багато людей думають, що він навіть водянистий і позбавлений характеру. За це відповідає те, як працює крапельна кавоварка. Принцип його дії дуже простий - вода, яка доводиться до кипіння, протікає через фільтр з меленою кавою, а потім стікає в глечик, розміщений на нагрівальній плиті . Однак для досягнення справді інтенсивного смаку кави, якого, на жаль, немає кавоварки, потрібен високий тиск.

Перевагою кавомашини з фільтром є її низька ціна, але вона не повинна бути еталоном для нас, якщо ми любимо еспресо або густу необхідну каву. Цей тип кавової машини просто не відповідатиме нашим сподіванням. Це також не підійде для приготування капучино чи латте, які засновані на еспресо (назва якого походить від італійського "espressivo", що означає виразний). Тому кавоварка з фільтром рекомендується тим, хто очікує бадьорої, але м’якої на смак кави. Цей тип приладів буде працювати в офісах, на робочих місцях та з великою кількістю домочадців, адже завдяки йому можна зробити відразу цілий горщик з настоєм. Більше того, після заварювання кави її найчастіше нагрівають спеціальною нагрівальною плитою, завдяки чому гарячий напій можна наливати в чашку навіть через кілька десятків хвилин після приготування.

Яку крапельну кавоварку купити?

Принцип роботи фільтрувальної кавової машини дуже простий, тому ви не знайдете багато варіантів у пристроях такого типу. Однак варто звернути увагу на кілька елементів, які підвищать комфорт приготування кави.

Обладнання для фільтрувальної кавомашини:

  • Глечик - може бути виготовлений зі скла або металу. Скляна версія дешевша, але більш схильна до пошкоджень. Тому краще вибрати металевий глечик, який прослужить довше і не буде сильно пошкоджений, навіть якщо він впаде на підлогу.

  • Фільтр - можна вибрати два типи: одноразовий паперовий фільтр та багаторазовий фільтр. Паперові фільтри дуже дешеві, тому вони не сильно впливають на вартість використання машини. Придбання багаторазового фільтра дорожче, але його можна вважати більш екологічним рішенням.

  • Подрібнювач - доступний у більш дорогих моделях фільтрувальних кавомашин. Важливо, щоб він мав можливість регулювати ступінь помелу кави, оскільки, крім іншого, від цього залежить смак браги - дрібно мелена кава дає сильніший смак, тоді як груба кава м’якша.

  • РК-дисплей

Функції крапельної кавоварки:

  • Регульована міцність кави - дозволяє вам регулювати кількість кофеїну в заварці відповідно до ваших уподобань
  • Контроль температури заварювання
  • Крапельна зупинка
  • Система автоматичного відключення
  • Захист від перегріву
  • Індикатор рівня води

Що таке кавоварка еспресо?

Такий пристрій працює, спираючись на насос, який створює та підтримує тиск, необхідний для приготування кави. Після включення еспресо-машина забирає воду і нагріває її майже до кипіння, а потім під тиском видавлює рідину через сито з меленою кавою. Надзвичайно важливим елементом приготування кавового настою в еспресо-машині є ретельне подрібнення та трамбування зерен (так зване втручання). Існує три основних типи кавових машин під тиском: капсульні, напівавтоматичні та автоматичні.

Капсульна машина

Капсульна кавомашина, поруч із переповненою кавоваркою, - найдешевший варіант. На жаль, низька ціна цього пристрою часто оманлива, оскільки виробники заробляють в основному на необхідних капсулах, які можуть бути досить дорогими - особливо в порівнянні з пакетами кави для самостійного помелу. Безперечною перевагою капсульної машини є, однак, простота і швидкість роботи, а також її невеликі розміри .

Капсульна машина дозволяє готувати в основному два види кави: чорну та еспресо. Варто згадати про високі смакові якості кави, виробленої в цьому типі приладів - виробники пропонують широкий вибір капсул з різними видами зерен з різними смаками та інтенсивністю. Хоча кава з капсульної кавомашини не збігається з кавою з професійних кавових машин у кафе, смак однозначно перевершує краплинну каву, каву з кавомашини, не кажучи вже про звичайну каву з “плюванням”. Якщо ми не п’ємо багато кави на день, вартість капсул не обов’язково повинна бути високою. Якщо ми шанувальники молочної кави, ми можемо придбати окрему піноутворювач для молока для кавомашини, яка дозволить насолодитися смаком латте або капучино. Деякі капсульні кавомашини мають у наборі насадку для спінювання молока,але ціна їх тоді може бути вищою.

Автоматична кавоварка

Але що, якщо ми хочемо насолодитися кавою, як з кафе, але нам не цікаво вчитися мистецтву бариста або не грішити вранці занадто багато часу? У такому випадку найкращим варіантом, хоч і найдорожчим, є автоматична кавоварка. Найбільша його перевага - це простота приготування кави - для її приготування нам не потрібно мати практично жодних знань та навичок. Більше того, автоматичні кавові машини мають вбудовану млинку, тому немає необхідності купувати додатковий аксесуар. Все, що нам потрібно зробити, це вибрати бажаний тип кави та натиснути відповідну кнопку - машина зробить все за нас, починаючи від подрібнення кави і до спінювання молока . Хоча будьте обережні - дешеві автоматичні кавомашини часто не мають функції молочного піноутворення, а класичну насадку, подібно до портафільтрових машин.

Найбільшим недоліком автоматичних кавових машин є ціна. Справжні кавові гурмани також можуть скаржитися на те, що вони не надто контролюють процес приготування кави та спінювання молока. Однак слід визнати, що виробники автоматичних кавових машин все частіше відповідають конкретним уподобанням любителів кави та оснащують свою продукцію регулюванням кількості залитої кави та часу її варіння.

напівавтомат для дому

Напівавтоматична кавоварка

Напівавтомати можна поділити на професійні машини для кафе та пристрої для домашнього використання. Перший може коштувати навіть десятки тисяч, другий можна знайти за цінами від декількох сотень злотих - і це те, про що ми подбаємо. Принцип приготування кави такий самий, як і у професійних, тому, якщо ми вступаємо в практику, ми можемо досягти результатів, які мало чим відрізняються від ефектів професійних баристів. Тим більше, що всі сучасні напівавтоматичні еспресо-машини оснащені піноутворювачами для молока, які дозволяють готувати практично будь-яку каву - від ароматного еспресо до молочного лате.

Сам портафільтр - це не все, ми також повинні купити кавомолку. На жаль, ручні млини або ті, що мають ріжучі леза, не підходять для напівавтоматичних кавових машин - перша подрібнює каву занадто грубо, щоб приготувати еспресо, а друга подрібнює занадто дрібно, утворюючи кавовий пил, що засмічує портафільтр. Тому, якщо ми дбаємо про смак (свіжомелена кава є найароматичнішою), найкращим рішенням буде якісна подрібнювальна машина. Найдешевші пристрої можна придбати за 150-200 злотих, але краще вдатися до більш дорогого обладнання, що гарантує якісне помелу.

Недоліком напівавтоматичних кавових машин є досить тривалий процес приготування кави - зерна потрібно спочатку подрібнити , потім вилити у портафільтр і утрамбувати тампер . Якщо ви хочете молочну каву, також спініть молоко. Всі ці елементи вимагають певних навичок, знань та практики. Це може бути проблемою, якщо ми вранці поспішаємо на роботу або нам потрібно швидко приготувати каву для кількох людей - у цьому випадку напівавтоматична кавоварка не полегшить завдання. З іншого боку, для любителів кави приготування кави в ній може бути чудовим ранковим ритуалом, тим більше, що еспресо-машина дає дуже велику можливість контролювати процес заварювання.. Завдяки цьому ми можемо пристосувати свої потреби як до кількості кави у портафільтрі, так і до часу варіння. Що важливо, кавові машини для домашнього портафільтру зазвичай дешевші за автоматичні кавомашини, і в той же час пропонують каву подібної (якщо не кращої) якості.

Кавоварка під тиском - на що звернути увагу при покупці?

Завдяки тому, що еспресо-машини є більш досконалими, ніж кавові машини з фільтрами, вони мають більше функцій та опцій, що дозволяють створювати вишукані кави з мінімальним досвідом та навичками.

Параметри кавової машини під тиском

  • Потужність - чим вона вища, тим швидше еспресо-машина нагріває воду та готує каву. Найдешевші пристрої мають потужність 800-850 Вт. Найпоширенішими є кавові машини потужністю в межах 1450-1500 Вт, але найдорожчі можуть мати потужність до 2850 Вт.

  • Тиск - чим вище тиск, при якому пресується кава, тим насиченіший її смак. Кавові машини низького тиску (кавоварки) мають потужність лише 3-4 бар, тому смак напою, який вони виробляють, ніколи не буде відповідати смаку кави, звареної в машинах високого тиску. Більшість з цих машин мають тиск 15 бар, але мінімум, необхідний для приготування кави, становить 9 бар - Тож давайте не купувати еспресо-машину, яка має нижчий тиск.

Обладнання для еспресо-машини

  • Шліфувальна машина - якщо в нашій еспресо-машині її немає, потрібно буде придбати її самостійно. Кавоварка з подрібнювачем коштує набагато дорожче - в той же час придбання окремої подрібнювача часто коштує близько 150 злотих. Найпоширенішими є ударні та задирні фрези. На жаль, перші працюють за принципом швидко обертаються лез, що псують смак кави. Тому найкращим рішенням є електрична шліфувальна машина з регульованим ступенем помелу.

  • Система молочного піноутворення - доступна у двох варіантах: сопла для піноутворення та т.зв. "Капучінторе". Насадка - це не що інше, як трубка, що стирчить із кавомашини, з якої під тиском виходить пара. Ми занурюємо трубку в глечик з молоком, і вона аерує рідину, утворюючи вершкову піну, яку ми потім вливаємо в каву. Перевагою насадки є великий контроль за ступенем розмолочування молока, недоліком є ​​необхідність його практикувати. Другий варіант, або "cappuccintore", доступний в автоматичних кавових машинах і вимагає від нас лише введення молока в автомат - після вибору відповідного варіанту еспресо-машина розмолочує саме молоко і вливає його у кавоварку.

  • Термоблок - водяна система підігріву, яка забезпечує температуру, ідеально підходить для кожного виду кави.

  • Бак для води та бак для сміття (або капсули) - зверніть увагу на розмір цих двох елементів. Чим більші ємності, тим рідше нам доведеться про них доглядати.

  • РК-дисплей - інформує про вибрані функції та про необхідність заміни фільтра.

  • Програміст часу - дозволяє планувати час включення та нагрівання кавомашини та її вимкнення.

  • Нагрівальна плита - дозволяє нагріти чашку перед тим, як готувати в ній каву, що позитивно впливає на смак напою.

  • Водяний фільтр - видаляє вапняний наліт та домішки з води, надаючи каві кращий смак та аромат. Якщо в машині її немає, не забувайте використовувати для заварювання фільтровану воду.

  • Система ESE - дозволяє готувати каву з пакетика. Він міститься в еспресо-машинах.

  • Система Aroma Whirl Plus - зволожує кавові зерна та попередньо їх варить. Вода, що протікає через каву, кружляє, що надає напою сильніший аромат. В основному він міститься в автоматичних кавових машинах.

  • Подвійний носик для кави - дозволяє приготувати дві чашки кави одночасно.

  • Підсвічування чашки - полегшує приготування кави, коли кімната погано освітлена.

  • Додаткові функції (доступні в автоматичних машинах)

  • Самоочищення - після вибору відповідної кнопки еспресо-машина самостійно видаляє накип і бруд.

  • Регульована висота отвору для кави - дозволяє зручно наливати каву як у високі склянки, так і в маленькі чашки.

  • Програматор індивідуальних налаштувань - дозволяє зберегти індивідуальні уподобання щодо виду кави, її смаку, інтенсивності, ступеня подрібнення, кількості води та температури.

  • Функція "окропу" - дозволяє готувати чай.

  • Функція шоколаду - дозволяє приготувати гарячий шоколад.

  • Функція гарячого молока - дозволяє нагрівати молоко.

  • Управління смартфоном - опція, доступна в найсучасніших кавових машинах. Це дозволяє керувати роботою пристрою за допомогою Bluetooth та телефонної програми.

Яку кавоварку купити?

По-перше, це залежить від наших уподобань до самого напою. Якщо ми не заперечуємо низькоінтенсивний смак кави з високою дозою кофеїну одночасно, ми можемо дотягнутися до кавомашини з фільтром . Однак, якщо ви в першу чергу шукаєте сильний смак і аромат, виберіть еспресо-машину .

Наступним кроком є ​​оцінка власних навичок приготування кави. Якщо ми не маємо баристичних знань, ми хочемо легко створювати різні види кави або живемо поспіхом, хороше рішення може стати автоматична кавоварка . Якщо у нас менше коштів, і ми все одно хочемо швидко приготувати каву, наші очікування добре виправдає капсульна машина . З іншого боку, напівавтоматична кавоварка - це рішення для людей з більшим досвідом у галузі приготування кави, які, крім того, не заперечують надто тривалим часом приготування.

Придбання кавомашини - складне питання, де ми повинні враховувати свої уподобання, знання, досвід та фінансові можливості. Однак варто докласти трохи зусиль як для аналізу власних можливостей, так і для кавового обладнання - зрештою, справа в тому, що інвестиції в кавоварку нам повинні повернути у вигляді смачної, ароматної кави.