Комінники: коли вони потрібні?

Камінні кожухи (також відомі як димоходи) виконують строго визначені функції - і вони аж ніяк не декоративні! Вони захищають внутрішню частину труб від опадів і відлякують птахів, але їх основними завданнями є: захист димоходу від вітру та поліпшення роботи всієї системи - згоряння, диму або вентиляції. Коли необхідна їх збірка? Яка модель складе іспит із яскравими кольорами? Радимо!

Повітря, дим і вихлопні гази зазвичай виводяться зсередини будинку самопливом, тобто природно - тут використовуються природні властивості теплого повітря та його вільний рух вгору. Експлуатація несприятливих погодних умов або самі помилки проектування або монтажу можуть призвести до порушень тяги димоходу. В результаті відпрацьоване повітря та відпрацьовані гази повертаються всередину будівлі, а не назовні. Це явище називається зворотним ходом. Для того, щоб ефективно запобігти цьому і одночасно поліпшити роботу системи, на верхній частині димоходу встановлюються ковпаки димоходу - витяжна, димова та вентиляційна.

Комінники - обов’язкові чи ні?

Їх установка є обов’язковою у будівлях, розташованих у зонах II та III сильних вітрових навантажень (тобто переважно на морському узбережжі та в горах), що може спричинити розворот протягу та, таким чином, змусити відпрацьовані гази або застаріле повітря повернутися всередину. Крім того, також варто розмістити димоходи:

поворотний димохід

- у будівлях, розташованих в інших районах із сильним вітром різного напрямку,

- коли в безпосередній близькості ростуть високі дерева,

- на димоходах, розташованих нижче на схилах даху,

- і як закінчення системи димоходу з коротким або малим перерізом.

Якщо проблем із тягою немає або інші вказані критерії відсутні, камінник є непотрібним пристроєм. Його також не слід встановлювати, коли витік відпрацьованих газів або відведення відпрацьованого повітря змушений, наприклад, вентилятором.

Камінна труба: обертається, саморегулюється чи фіксується?

камінний ковпак пожежника Як і димоходи, для джерела тепла вибираються ковпаки для димоходів.

Існує кілька типів кріплень. Основні з них:

- нерухомі димоходи (також звані h-тип димоходи - через їх форму) - вони встановлюються переважно у системах вентиляції та вихлопних газів,

- саморегулювальні димоходи - знаходяться на вентиляційних, димових та витяжних трубах

- і поворотні димоходи - також призначені для різних типів систем.

Нерухомий комінний навіс використовує енергію вітру для створення негативного тиску в системі. Він не змінює свого положення в залежності від вітру, що дме, що є суттєвим недоліком цієї конструкції - її функціонування значною мірою залежить від зовнішніх умов.

Поворотні та саморегулюючі кінці є кращим рішенням - це ковпаки димоходів, які захищають від перекидання тяги, і одночасно підвищують ефективність нагрівальних приладів. Поворотні навіси обертаються навколо своєї осі внаслідок дії вітру, при цьому саморегулюючись - як випливає з назви - вони встановлюються у напрямку вітру, що дме. Вони дуже ефективні, але, на жаль, дорожчі за базові моделі.

Як вибрати димові та витяжні димоходи?

Пам’ятайте, що димохідні та димові труби димових газів (як і самі труби) повинні відповідати вимогам, що стосуються специфіки джерела тепла (наприклад, печі на гранулах) та виділених вихлопних газів. Усередині вихлопної системи часто виникає агресивне робоче середовище з дуже високими температурами, тому камінну трубу слід робити з матеріалу, який не втратить своїх властивостей під час роботи. Щоб дізнатись, який кінець димоходу або димоходу потрібно використовувати, дивіться технічний паспорт виробу та інструкції до опалювального котла.

Вентиляційні димоходи

Слід мати на увазі, що використання камінних горщиків необхідно не тільки для димохідної системи, але і для гравітаційної вентиляції. Внутрішня частина вентиляційних каналів не піддається дії високих температур або кислого середовища, тому тут працюватимуть менш стійкі вентиляційні ковпачки - алюмінієві або оцинковані. Найефективніша і результативна робота забезпечується обертанням або саморегулюванням кінців вентиляційного димоходу.

Встановлення ковпаку димоходу

Кришки димоходів не важко встановити, але через місце (та висоту) робіт їх повинен виконувати фахівець з відповідними дозволами. По-перше, капоти слід налаштувати на т. Зв ковпак для димоходу - ретельно вирівняний, а потім прикріпіть їх до нього за допомогою дюбелів (необхідно просвердлити отвори відповідного розміру) або хомутів. Підрядник також повинен пам’ятати про правильне ущільнення між ковпаком та ковпаком димоходу.

Зворотна тяга, через яку відпрацьоване повітря та відпрацьовані гази відводяться, є небезпечним явищем. Якщо ми помітимо його появу, нам слід негайно звернутися до дизайнера установки. Ймовірно, він порекомендує встановити ковпак димоходу і допоможе нам вибрати найкращу модель.