Освітлення маленької ванної кімнати - як організувати освітлення в маленькій ванній?

Освітлення маленької ванної є дуже важливим елементом її обладнання. Це не тільки практично, але і декоративно. Тип і розмір ламп - це далеко не все - важливо також правильно їх розташувати. Як влаштувати освітлення в маленькій ванній, щоб забезпечити максимальний комфорт його використання, і в той же час не займати місце ? Ось декілька найважливіших правил.

Як влаштувати освітлення в маленькій ванній?

Вам цікаво, як освітлити маленьку ванну кімнату ? У випадку невеликої кімнати застосовуються ті ж правила, що й для ванної кімнати з більшим простором (докладніше про це ви можете прочитати у статті: Яке освітлення ванної кімнати слід вибрати?). Основною відмінністю, однак, є тип світильників: їх форма та розміри. Освітлення маленької ванної кімнати повинно забезпечувати, перш за все, безпечне пересування в ній, але не слід забувати і про естетичні цінності .

Основою є стельовий світильник. Однак навіть якщо ванна кімната дуже мала, верхнього освітлення буде недостатньо. Все, що вам потрібно зробити, це стати під лампою - і тінь готова. Це, в свою чергу, ускладнить, наприклад, нанесення макіяжу або укладку зачіски біля дзеркала у ванній.

Тому, плануючи освітлення для маленької ванної кімнати, потрібно враховувати як мінімум два джерела світла : стельовий (загальний) і над дзеркалом (точковий).

Такого освітлення для дуже маленької ванної кімнати (4-5 м²) повинно бути більш ніж достатньо. Однак, якщо ви хочете, ви можете встановити додаткове джерело, наприклад, над душем або ванною . Однак важливо уникати великих та підвісних люстр у маленькій кімнаті , які займуть місце абсолютно непотрібно. Вибирайте невеликі, але стабільні та яскраві джерела світла, такі як світлодіодні прожектори.

Як влаштувати освітлення в маленькій ванній ? Центральне місце має займати стельовий світильник (наприклад, стельовий світильник або світлодіодна стрічка). Поруч із дзеркалом повинно бути точкове освітлення. Варто поставити два джерела світла - з обох сторін. Вони забезпечать рівномірне освітлення обличчя, не кидаючи тіні (як це може бути у випадку з лампою, розміщеною перед обличчям або над дзеркалом).

Яке освітлення слід вибрати для маленької ванної кімнати? Найпопулярнішими є світлодіодні світильники (як плафони, так і смуги або настінні світильники). Не менш практичними є галогени , однак їх рідше вибирають через набагато більшого споживання енергії.

Проблемою може бути освітлення невеликої ванної кімнати нахилами , які займають невеликий простір. Хорошим рішенням є встановлення невеликого джерела світла (прозорого, розсіяного) саме під таким кутом. Це може бути навіть невеликий світлодіодний прожектор.

Стельове освітлення у маленькій ванній кімнаті

Підвісні люстри або пишно прикрашені настінні світильники - не найкраща ідея для маленької кімнати. Вони займуть простір, обмежуючи при цьому свободу пересування. Тому для маленької ванної кімнати краще використовувати сучасне освітлення у вигляді компактних стель або вбудованих світильників у підвісну стелю.

Стельове освітлення в маленькій ванній кімнаті повинно:

  • дають рівномірне, розсіяне світло ;
  • займайте мало місця (тому краще відмовитися від підвісних ламп);
  • мати окремий вимикач, ніж освітлення на дзеркалі - так лампи можна використовувати по черзі.

Також пам’ятайте, що для ванної кімнати підходять лише світильники для ванної кімнати . Вони мають відповідний клас водостійкості, завдяки чому забезпечують безпеку в приміщенні з підвищеною вологістю та досить високою температурою. Встановлення світильників у вітальні у ванній може мати небезпечні наслідки - від незначного збою до навіть короткого замикання в електричній системі.

Світлодіодне освітлення для маленької ванної кімнати

Світлодіодне освітлення - це сучасне та найбільш функціональне освітлення для маленької ванної кімнати в багатоквартирному будинку або будинку на одну сім’ю. Це енергозберігаюче та безпечне рішення . У світлодіодних лампочках немає таких небезпечних речовин, як ртуть. Тому в разі забиття вони не виділяють жодних токсичних речовин.

Такі лампочки також мають набагато більший термін служби, ніж інші типи освітлення. Вони стійкі до коливань напруги та частого вмикання та вимикання. Крім того, на вибір є цілих 3 світлих кольори:

  • теплий;
  • холодний;
  • нейтральний.

Тепле світло надає приміщенню затишок і «пом’якшує» його декор. Холодний колір світла , у свою чергу, створює враження більшого простору , саме тому він ідеально підходить для маленької ванної кімнати. У свою чергу нейтральний колір найбільш схожий на денне світло, тому він ідеально підходить для точкового освітлення, наприклад, дзеркал. Холодні та нейтральні світлодіоди у маленькій ванній кімнаті - майже ідеальне рішення у всіх відношеннях.

Дзеркальне освітлення у маленькій ванній

Більшу частину часу ми проводимо перед дзеркалом у ванній під час ранкової підготовки та вечірнього туалету. Макіяж, укладка зачіски, гоління волосся на обличчі або виконання інших косметичних процедур вимагає високої точності. А для цього потрібна хороша видимість. Це забезпечується належним освітленням дзеркала .

Як вже згадувалося раніше, освітлення у маленькій ванній кімнаті біля дзеркала повинно бути двостороннім: з лівого та правого боку . Таке розташування джерел світла дозволить рівномірно освітлити рот, не кидаючи тіні та не кидаючи очей в очі.

Також добре надіти рухомі настінні світильники, які ви можете встановити під різними кутами залежно від ваших поточних потреб.

Освітлення маленької ванної в скандинавському стилі

Оздоблення інтер’єру в скандинавському стилі досі користується великою популярністю. Характеризується мінімалізмом і практичністю. Тому освітлення маленької ванної в скандинавському стилі повинно відповідати загальному характеру кімнати.

У цій ролі (ще раз) ідеально підійдуть світлодіоди (точкові світильники, світильники, вбудовані в підвісну стелю або невеликі настінні світильники). У цьому випадку мінімалістичні, яскраві рамки працюватимуть як ніколи раніше!

Освітлення маленької ванної кімнати - не складне завдання. Досить згадати про два основних джерела світла : на стелі та поруч із дзеркалом, а також про можливе додаткове освітлення в місці, яке цього вимагає (найчастіше це душовий піддон або ванна). У маленькій ванній кімнаті варто використовувати невеликі світильники (плафони, світлодіодні стрічки, невеликі настінні світильники), які забезпечать рівномірне освітлення всієї кімнати. У маленькій ванній кімнаті відмовтеся від підвісних великих абажурів .