Фасадна фарба - огляд фасадних фарб

У Польщі більшість будинків мають пофарбовані штукатурні фасади, які втрачають свій колір, забруднюються або шаруються внаслідок часу та погодних умов. Найпростіший спосіб їх захистити або освіжити - це використовувати якісну фасадну фарбу. Як правильно підібрати фасадну фарбу для різних видів штукатурки? Які види зовнішніх штукатурних фарб доступні на ринку? У чому різниця між силіконовою фасадною фарбою та акриловою зовнішньою фарбою або мінеральною штукатурною фарбою? Ми представляємо посібник з найпопулярніших видів фасадних фарб.

Зміст:

  1. Що таке фасадна фарба?
  2. Які існують типи фасадних фарб?
  3. Як вибрати фасадну фарбу для конкретного виду штукатурки?
  4. Акрилова фасадна фарба
  5. Вінілова фасадна фарба
  6. Силіконова фасадна фарба
  7. Вапняна фасадна фарба
  8. Силікатна фасадна фарба
  9. Зовнішні полісилікатні фарби
  10. Цементні фасадні фарби

Що таке фасадна фарба?

Фасадна фарба , яку іноді також називають фасадною фарбою або зовнішньою штукатурною фарбою . Це плівкоутворююча речовина, яка створює декоративно-захисний шар на пофарбованій нею поверхні фасаду, стійкий до зовнішніх факторів, включаючи вологу та УФ-випромінювання. У його складі, крім барвників, можна знайти в’яжучі речовини, такі як синтетичні смоли, вапно, цемент і навіть калій. Якісні фасадні фарби характеризуються дуже хорошим покриттям, яскравими кольорами, стійкістю до розмивання та багаторічною довговічністю.

Які існують типи фасадних фарб?

Магазини будують різні типи фасадних фарб, наприклад: фасадні фарби акрилові , фасадні фарби, вініл , силіконова фарба для штукатурки , зовнішня акрилова, силіконова та вапняна фарби для фасадів . За сполучною речовиною, що використовується для їх виробництва, їх можна розділити на органічні фасадні фарби та неорганічні штукатурні фарби.

Органічні фасадні фарби є універсальним продуктом, оскільки їх можна застосовувати як на мінеральних штукатурках (вапняно-цементних, бетонних), так і на так званій штукатурці. органічні. Органічні фасадні фарби включають акрилові фасадні фарби , латексні фасадні фарби , вінілові зовнішні фарби та силіконові та силіконові акрилові фасадні фарби .

До неорганічних фасадних фарб належать силікатна фасадна фарба (також відома як силікатна фарба ), вапняна штукатурка та цементна фасадна фарба . Вони найчастіше використовуються для декорування та захисту або освіження штукатурок старого типу, тобто для цементно-вапняних та вапняних штукатурок. Вони характеризуються високим поглинанням вологи і не надто багатим вибором кольорів. Більше того, вони забруднюються набагато швидше, ніж органічні фасадні фарби.

Як вибрати фасадну фарбу для конкретного виду штукатурки?

Тип фасадної фарби слід підбирати з урахуванням не тільки кольору або ціни. Якщо ви хочете насолоджуватися акуратним на вигляд фасадом роками, перш за все, вам слід підібрати тип фасадної фарби до типу штукатурки. Різні фасадні фарби будуть доречні для вапняної або вапняно-цементної штукатурки, а інші для акрилової штукатурки.

пофарбований фасад

Яка фарба для мінеральної штукатурки, наприклад цементної штукатурки? Яка фарба для цементно-вапняної або вапняної штукатурки? У цьому випадку найкраще працюватимуть неорганічні фасадні фарби , наприклад силікатна (силікатна) фасадна фарба або вапняна фасадна фарба. З цим завданням також впораються органічні фарби для штукатурки, такі як силіконова фасадна фарба, акрилова фасадна фарба або акрилово-силіконова фасадна фарба.

Яка фарба для силіконової штукатурки? Яка фарба для акрилової або акрилово-силіконової штукатурки? Будинки з сучасною системою теплоізоляції та тонким шаром силіконової, акрилової або силіконово-акрилової штукатурки слід фарбувати органічними фасадними фарбами . Найкраще покривати акрилову штукатурку акриловою фасадною фарбою, силіконову штукатурку силіконовою фасадною фарбою та змішаною штукатуркою, тобто акрилово-силіконовою фасадною фарбою, як акриловими смолами, так і силіконом.

Акрилова фасадна фарба

Найбільш часто використовуваний тип фасадних фарб - це недорога акрилова фасадна фарба з акриловими полімерами. На ринку в основному є дисперсія, тобто акрилові фарби на водній основі для штукатурки, але іноді виробники також пропонують акрилові фасадні фарби на основі розчинників. Однією з різновидів акрилової фасадної фарби є латексна фасадна фарба , яка містить більшу кількість акрилової смоли, завдяки чому вона має кращі параметри, ніж дешева акрилова фарба для штукатурок.

Які особливості акрилових фасадних фарб? Вони характеризуються низьким водопоглинанням, а отже, стійкістю до забруднення, а також відносно низькою паропроникністю та винятковою гнучкістю та довговічністю. До їх переваг також належить порівняно широка кольорова гама, відмінна адгезія до основи, довговічність та висока міцність покриття, яке вони створюють. Серед недоліків акрилових фасадних фарб часто згадується можливість росту водоростей, особливо на затінених фасадах. Щоб уникнути позеленіння зовнішніх стін, варто шукати акрилову фарбу для штукатурок з додаванням біоцидів.

Які штукатурки можна використовувати з акриловими фасадними фарбами? Вони будуть працювати на більшості мінеральних штукатурок (цементних, цементно-вапняних та бетонних), але вони не будуть хорошим рішенням для будівель із вапняними або силікатними (силікатними) штукатурками. Акрилові фасадні фарби також можна застосовувати на стінах, покритих синтетичною штукатуркою або старим шаром дисперсійної фасадної фарби.

Вінілова фасадна фарба

Вінілові фасадні фарби - це різновид дисперсійних емульсій для фарбування штукатурки. Отже, розчинником є ​​вода, а сполучною речовиною є полівінілхлорид або полівінілацетат. Раніше вінілові штукатурні фарби були дуже популярні, сьогодні їх все частіше і частіше замінюють інші види фасадних фарб.

Які особливості вінілових фасадних фарб? Їх властивості включають високе водопоглинання та дуже низьку паропроникність. Крім того, покриття, які вони створюють, не стійкі до механічних пошкоджень та розвитку мікроорганізмів, таких як водорості та гриби. Після нанесення в процесі сушіння покриття, створене вініловою фасадною фарбою, може стискатися, що, якщо основа не належним чином підготовлена, може призвести до її відшарування. Їх недоліком є ​​також набагато гірша адгезія і, отже, довговічність, ніж у випадку акрилових або силіконових фасадних фарб, і необхідність нанесення принаймні двох шарів продукту.

На яких штукатурках можна використовувати вінілові фасадні фарби? Вони добре працюватимуть на силікатних, цементних, цементно-вапняних, бетонних та акрилових штукатурках. Важливо - тільки після попереднього грунтування основи. Будьте обережні, наносячи вінілові фасадні фарби на старі лакофарбові покриття. Через сильну усадку при висиханні пофарбована штукатурка може тріснути або навіть відшаруватися.

стійка до скрабу фасадна фарба

Силіконова фасадна фарба

Силіконові фарби Фасад називають іноді також фарбами силоксану , фарбами силану або кремнійорганічними фарбами . Їх в’яжучим є силіконова смола, а розріджувачем - вода (дисперсійні силіконові фасадні фарби, тобто фасадні силіконові емульсії) або - набагато рідше - розчинники. Окрім типових силіконових фасадних фарб, на ринку є фасадні силіконово-акрилові фарби . Вони створюють на стінах більш повітропроникний і менш вбираючий шар, ніж акрилова фарба.

Які властивості мають силіконові фасадні фарби?Силіконові фасадні фарби характеризуються відмінною адгезією до основи, стійкістю кольору (хоча сильні кольори можуть з часом зникати) та стійкістю до УФ-випромінювання та низьких температур. Вони також характеризуються високим рівнем гідрофобності. Простіше кажучи, пофарбовані ними стіни не вбирають воду. Замість того, щоб просочуватися в стіни, він осідає або стікає з поверхні. На відміну від зовнішнього вигляду, силіконові фарби також мають хорошу паропроникність, тобто дозволяють стінам дихати. На практиці це означає, що штукатурки, пофарбовані силіконовими фарбами, дуже стійкі до фарбування, а водорості та грибки розвиваються набагато рідше, ніж у випадку з іншими фасадними фарбами.До недоліків силіконових фасадних фарб слід віднести нижчу стійкість до скрабу та гіршу гнучкість покриття, ніж у випадку з акриловими фасадними фарбами.

Які штукатурки можна використовувати з силіконовими фасадними фарбами? Фасадні силіконові фарби, бажано після нанесення грунтовки, можна наносити на мінеральні (цементно-вапняні та бетонні) та акрилові штукатурки - як перший, так і наступний шар. У випадку фарбування старого шару фасадної фарби силіконовою фарбою, підкладку слід добре підготувати (наприклад, видалити відшаровуються фрагменти). Силіконові фарби будуть працювати переважно на штукатурках, що піддаються дії парів, пилу або кислотних дощів, оскільки бруд не проникає в їх структуру, а змивається дощем.

Вапняна фасадна фарба

Вапнякові фасадні фарби , сполучною речовиною яких є гашене вапно, випускаються у формі пасти або готової рідкої речовини. У першому випадку гашене вапно твердне при взаємодії з вуглекислим газом, і використання такої фарби можливо лише після додавання води в пасту. Хоча фасадні вапнякові фарби широко використовувались протягом останніх століть, зараз вони надзвичайно рідкісні.

Що відрізняє фасадні вапняні фарби? Через відсутність добавок органічних смол, пофарбовані ними поглинають воду, вони швидше пошкоджуються і брудняться. З іншого боку, вапняні фасадні фарби забезпечують вільний потік водяної пари від штукатурки назовні завдяки дуже хорошій паропроникності. Більше того, завдяки санітарній здатності гашеного вапна штукатурка, покрита пофарбованим вапном , не піддається нападу цвілі та водоростей. Серед їх недоліків, крім швидкого фарбування, виділяють пил і погані кольори (білий і пастельний кольори).

Які штукатурки слід застосовувати з вапняними фасадними фарбами? Вони найбільш підходять для будівель з вапняними та вапняно-цементними штукатурками. Власники історичних будівель охоче тягнуться до них, де штукатурка представляє історичну цінність.

Силікатна фасадна фарба

Силікатні фасадні фарби , також відомі як силікатні або лужні фасадні фарби, засновані на силікаті калію, тобто так званому калієвому водному склі. Вони зобов’язані цьому компоненту дуже сильною адгезією, яка виникає внаслідок зв’язування частинок фарби з мінералами пофарбованої стіни.

силікатна фасадна фарба

Які особливості фасадних силікатних фарб?Як і вапняні фарби, вони виявляють дуже високу стійкість до водоростей та грибів, а також до погодних умов. Однак, на відміну від них, вони поглинають набагато менше вологи, що призводить до їх більшої міцності та повільнішого забруднення. У той же час вони мають чудову паропроникність, дозволяючи пофарбованим стінам дихати. Найхарактернішою їх особливістю є надзвичайно сильна адгезія до основи в результаті хімічної реакції між компонентами фарби та штукатурки. В результаті виходить надзвичайно міцне покриття, яке неможливо видалити - освіження штукатурки пов’язане з повторним фарбуванням силікатною фарбою. Їх недолік - не надто багата кольорова палітра, можливість вицвітання сильних кольорів та необхідність ретельного та професійного нанесення,щоб уникнути опіків шкіри та очей.

Які штукатурки можна використовувати з силікатними або силікатними фарбами? Фарби з додаванням калієвого водного скла слід застосовувати лише на мінеральних підкладках, наприклад, вапняно-цементних або бетонних штукатурках, а також штукатурках, пофарбованих вапняними або цементними фарбами. Однак їх не можна наносити на стіни акриловою або силіконовою штукатуркою.

Зовнішні полісилікатні фарби

Полісилікатні фасадні фарби , які також називають солісілікатними або слаболужними фарбами, виготовляються з комбінації силікатної фарби на основі водяного калієвого скла з силіконовими смолами. Завдяки цьому вони набувають характеристик силікатної фарби, але набагато нижчу лужність, тому їх безпечніше використовувати та легше застосовувати.

Чому варто використовувати фасадну полісилікатну фарбу? Він представляє набір особливостей, які надзвичайно бажані у випадку з гіпсовими фарбами. Їх головна перевага - дуже висока міцність, завдяки хімічному «зв’язуванню» фарби з основою. Вони також стійкі до бруду і не вбирають воду, захищаючи стіни від росту грибків і водоростей. У той же час стіни все ще можуть дихати, оскільки полісілікатні фарби мають високий рівень паропроникності. У порівнянні з силікатними фарбами вони менш їдкі і тому їх легше наносити на стіни. Більше того, їх можна наносити як на мінеральні, так і на органічні штукатурки, які не є повністю сухими.

Для яких штукатурок використовують полісилікатні фасадні фарби? Ці типи покриттів чудово підходять як для мінеральних штукатурок (цементних, цементно-вапняних, вапняних, силікатних та полісилікатних), так і для синтетичних (акрилові або силіконові) штукатурки.

Цементні фасадні фарби

Цементні фасадні фарби на основі білого або сірого портландцементу з додаванням пігментів та полівінілацетату майже повністю замінені іншими типами фасадних фарб. В даний час вони доступні лише на запит і лише в деяких магазинах, що виготовляються своїми руками. Їх купують у вигляді порошку, який слід змішати з водою або спеціальним препаратом для цементних фарб безпосередньо перед фарбуванням.

Які властивості цементних фасадних фарб? Як і вапняні фарби, вони дуже насичені водою, але в той же час паропроникні. В результаті вони дуже нестійкі, швидко забруднюються, а на них з’являються непривабливі плями. Їх недоліком може бути також не надто широка кольорова гама, заснована на природних, пастельних тонах.

Які штукатурки можна використовувати з цементною фасадною фарбою? Такі типи фарб повинні вибирати люди, яких цікавить екологічний стиль будівництва. Їх можна наносити на свіжі цементні та цементно-вапняні штукатурки, а також на силікатні та вапняні штукатурки.