Готовий чи індивідуальний проект? Що слід знати перед прийняттям рішення

Вибір проекту - одне з найважливіших рішень при будівництві будинку. Ми можемо вибрати індивідуальний проект, тобто виготовлений на замовлення, або готовий. Індивідуальний проект - найкращий варіант для людей, які мають невгамовний сюжет або мають високі вимоги до дизайну. Однак нестандартний дизайн пов'язаний з високими витратами, безліччю виправлень, тривалим часом виконання та високою ціною послуги. Готові проекти однозначно дешевші та менш трудомісткі. До їх переваг також належить широкий асортимент, доступний на ринку, або можливість бачити візуалізацію. Коли обирати індивідуальний проект, а коли - готовий? Ми представляємо перелік переваг та недоліків обох рішень.

Які переваги готового будинку?

  • широка та різноманітна пропозиція готових будинків

Пропозиція готових будинків дуже широка і різноманітна. Каталоги включають пасивні та низькоенергетичні будинки з дерева, з гаражем та без нього, з мансардою або без неї, у будь-якому стилі та розмірі. Не дивно, що все частіше і частіше ми приймаємо рішення про "доступні" рішення.

  • можливість бачити візуалізації та фотографії готових будинків, побудованих на основі проекту

Безсумнівні переваги готових проектів включають можливість перегляду 3D-візуалізацій та фотографій вже завершених будинків, а також можливість бачити точні розміри кожної кімнати.

  • можливість консультацій на кожному етапі - від проектування, до будівництва та облаштування

Перш ніж прийняти рішення про придбання проекту або під час будівництва будинку, ми маємо можливість зв’язатися з попередніми інвесторами, завдяки чому ми можемо запитувати думки чи поради щодо змін дизайну або остаточного внутрішнього оздоблення на кожному етапі інвестиції. Громади є цінним джерелом інформації про завершені проекти. Тому готовий проект є чудовою альтернативою для людей, які не мають конкретної ідеї для будівництва будинку.

  • можливість виправлень та модифікацій для власних потреб

Звичайно, готовий проект не означає, що ви не можете його змінити. Навпаки, для того, щоб проект був затверджений до будівництва, він завжди потребує адаптації. Хоча адаптація в основному полягає у пристосуванні дизайну до технічних аспектів сюжету, багато людей також вирішують внести незначні візуальні або практичні виправлення. Зміна планування кімнат або додаткові зручності, як правило, не є проблемою для архітектора.

  • безліч варіантів одного дизайну

Готові конструкції також мають більше можливостей перед самою покупкою. Багато студій пропонують кілька варіантів одного дизайну. Що це означає на практиці? Наприклад, варіант замовлення дзеркального відображення проекту або більш широкої версії, або вибір конкретної технології будівництва, наприклад цегли або каркаса. Крім того, ми можемо розраховувати на допомогу професіоналів на кожному етапі.

  • визначеність документації

Готовий проект також означає визначеність документації та високу якість архітектурної концепції. Проекти створюються досвідченими студіями і містять повну документацію, необхідну для отримання дозволу на будівництво. Звичайно, перед тим, як подати документацію в офіс, вони потребують згаданої вище адаптації.

  • простота пошуку виконавчої команди, перевірені будівельні рішення

Перевірені дизайнерські рішення не є проблемою для підрядників. Прозора документація означає простіший пошук будівельної бригади та менший ризик помилок у виконанні.

  • низька ціна та короткий час виконання готового проекту

Нарешті, варто згадати дві найважливіші переваги готових проектів, тобто нижчу ціну або коротший час реалізації. Ціна готового проекту разом із витратами на адаптацію навіть у кілька разів нижча за ціну окремого проекту. За готовий проект ми заплатимо 2-6 тис. Злотих. Злотих, тоді як для фізичної особи кілька тисяч злотих. А як щодо часу виконання? Від замовлення до доставки готового проекту проходить близько 5 робочих днів. До цього часу слід додати процес адаптації проекту, який зазвичай триває близько 3-5 тижнів. Для порівняння, ми можемо чекати навіть кілька місяців на окремий проект без гарантії своєчасності.

Дизайн готових будинків >> дивіться пропозицію та поточні акції

Готовий проект - з чим слід рахуватися?

  • потреба в адаптації, тобто додаткові витрати та час

Хоча готові конструкції мають багато переваг, вони не позбавлені недоліків. Однією з найбільших є потреба в адаптації, яка передбачає додатковий час та витрати. Приймаючи рішення щодо проекту готового будинку, слід пам’ятати, що слід враховувати місце інвестування, розмір ділянки та юридичні аспекти. Чим більше змін, тим більша вартість адаптації. Зазвичай зміни та виправлення вікон, дверей або перегородок безкоштовні. Однак, для більш серйозного втручання в конструкцію будівлі, ми повинні доплатити архітектору, який здійснить пристосування до проекту. За підрахунками, витрати на адаптацію становлять від 1200 до 2600 злотих.

  • повторюваність готових проектів

Популярність готових конструкцій може бути їх недоліком. Новий будинок, швидше за все, буде не єдиним, оскільки проект може отримати вигоду кожен. З іншого боку, пропозиція готових проектів настільки широка, що ймовірність побудови ідеальної копії будинку в околицях невелика. Особливо, якщо ми внесемо незначні зміни в обробку фасаду.

  • відсутність дизайнерської індивідуальності

Будівництво будинку за готовим проектом може бути пов’язано з відсутністю індивідуальності, невідповідністю потребам мешканців або нав’язуванням конкретних рішень. З іншого боку, пропозиція готових будинків та їх варіантів дозволяє знайти найкращу пропозицію, яка може зазнати косметичних змін. На жаль, це неможливо для деяких ділянок, на які поширюються суворі будівельні норми, наприклад, під охороною.

Індивідуальний дизайн - переваги дизайну на замовлення

  • можливість пристосування дизайну до особливостей сюжету, в тому числі вузькі, невеликі, з крутими схилами, з заболоченим грунтом

Коли приймати рішення щодо індивідуального проекту? Перш за все, якщо стандартні рішення не є варіантом. Перевагою індивідуальних проектів є можливість пристосувати будинок до особливостей ділянки - незвичної форми або розташування. На нерегулярній місцевості (наприклад, великі схили) ми не будемо реалізовувати типові проекти. Архітектор, який проектує будинок, не тільки пристосує форму до ділянки, максимально використовуючи простір, але також врахує ґрунтові умови, напрямки світових сторін та юридичні аспекти.

  • окремі проекти іноді є найкращим рішенням в місцях, що знаходяться під заповідною охороною, або в національних парках

Може трапитися так, що ділянка знаходиться в межах національного парку або включена до природоохоронної зони. Суворі муніципальні критерії, включені до умов зонування або місцевого плану забудови земель, накладають дуже конкретні настанови щодо будівництва будинку. У цьому випадку індивідуальний проект іноді є єдиним рішенням, яке здатне задовольнити всі вимоги.

  • пристосування будинку до конкретних вимог замовника

Ще одним аргументом на користь індивідуального проекту є готовність повністю контролювати всі етапи проектних робіт та / або точно визначені вимоги до зовнішнього вигляду будинку та його рішень. Інвестор може постійно консультуватися з фахівцем, створюючи структуру, яка найкраще відповідає його потребам.

Індивідуальний дизайн - недоліки

  • високі витрати та тривалий час реалізації окремих проектів

Висока вартість та тривалий час реалізації окремих проектів - два аргументи, які можуть стримувати потенційних інвесторів. Це правда, що проекти, замовлені безпосередньо у архітектора, коштують не тільки з точки зору архітектурної документації, але й будівництва.

  • для будівництва індивідуального будинку потрібно зайняти професійну будівельну бригаду

У переважній більшості випадків нам потрібно найняти професійну компанію для будівництва будинку, рідко вводячи його в економічну систему. Нестандартні рішення також означають більші витрати та ризик помилок.

  • велика участь архітектора та інвестора у виконанні на замовлення дизайну

Варто пам’ятати, що індивідуальний дизайн вимагає великої праці не лише з боку архітектора. Численні консультації, наради та виправлення вимагають повної віддачі кожної сторони. Проекти на замовлення вимагають численних консультацій між інвестором та архітектором, тому час їх реалізації, як правило, досить довгий. За підрахунками, проектні роботи можуть тривати від декількох до декількох тижнів. Якщо ми не дбаємо про поспіх, і ми хочемо максимально використати переваги ділянки, варто замовити проект архітектору.

  • невизначеність проекту, ризик додаткових витрат, відсутність чіткого кошторису витрат

Вкладаючи гроші в індивідуальний проект, ми ризикуємо вибрати неправильного архітектора. Неправильний фахівець не тільки не надасть нам якісний проект, а й затягне будівельні роботи, піддаючи нам додаткові витрати. Ми також не впевнені в кінцевому результаті. Може виявитись, що проект не відповідає нашим сподіванням.