Опалення якого будинку ви повинні вибрати, щоб максимально заощадити?

Разом з першими осінніми ознобами з’являється бажання вшитись у затишні чотири стіни. Чудово, якщо під рукою є пухнаста ковдра, чашка ароматного какао та улюблене читання. Ця форма відпочинку - справжній рай для всіх печей. Звичайно, за умови, що температура вдома не нижче 21 градуса Цельсія!

Не лише домочадці забезпечують теплу, затишну атмосферу в будинку, а й відповідну опалювальну установку. На даний момент існує безліч різних рішень на вибір - як класичних, так і абсолютно сучасних. Яку систему слід використовувати, щоб не переплачувати ... порожнім гаманцем та застудою?

Газове чи електричне опалення?

Будівництво або ремонт будинку дуже часто супроводжується величезною дилемою опалення. Як виявляється, ми зазвичай вагаємось між газовими та електроустановками. Хоча газ не є найдешевшим джерелом енергії, газове опалення має ряд переваг. По-перше, це повністю не вимагає обслуговування, по-друге, газові котли відносно дешеві, по-третє, газова установка не дуже вимоглива. Найпопулярнішими видами котлів є: традиційні, конденсаційні та імпульсні. Ціни на пристрої коливаються від 3 до 15 тисяч злотих. Завдяки найдорожчим, тобто пульсуючим, можна заощадити до 40% палива, і, отже, його експлуатація відносно найдешевша. Вибираючи газову установку, слід враховувати не тільки вартість котла, але і загальну установку - труби та радіатори.

З іншого боку барикади є електричне опалення. Його прихильники підкреслюють, що він не тільки не потребує технічного обслуговування, але і не вимагає дорогого встановлення котла та традиційних обігрівачів. У порівнянні з газовим опаленням, отже, електричне опалення є дуже вигідним - за установку на тій же поверхні ви заплатите близько 3,5 тисячі злотих. Однак ситуація кардинально змінюється, коли йдеться про оплату рахунків за опалення. Незважаючи на те, що газова установка може бути в 6 разів дорожчою за електричну, середня вартість електричного опалення за 8 місяців на 3000 більше порівняно з газовим.

А може, тверде паливо?

Одним з найбільш ефективних матеріалів, що входять до групи твердих палив, є кокс. Продукт виготовляється шляхом промислового нагрівання кам'яного вугілля і таким чином досягається дуже висока теплотворна здатність - близько 28 МДж / кг. Безпосередньо перед розміщенням куба. Його ефективність порівнянна з ефективністю коксу, а ціна трохи нижча (близько 800 злотих за тонну). З іншого боку, волоський горіх і тонке вугілля можна придбати приблизно за 500-600 злотих, але їхня теплотворна здатність і тривалість горіння не такі вражаючі (25-26 МДж / кг). Варто пам’ятати, що, як правило, чим дорожчий товар, тим він ефективніший. Тип і стан системи опалення також важливі. Сучасний вугільний або дров’яний котел може виробляти тепло 0,17 злотих / кВт-год. Варто знати, що вугілля екологічного гороху (25 МДж / кг) є основним похідним вугілля. Однак це не дивно - поприте, що воно, як правило, дорожче за тверде паливо, означає зручність. Після завантаження печі живильником її можна заправити лише через кілька днів.

Чи вигідне опалення пелетами?

Пелети - це матеріал, зроблений з тирси та деревних відходів, що робить неабиякий фурор на вітчизняному ринку. Це пов’язано як з матеріальною ефективністю, так і з повагою до екології - передбачається, що гранули, як і деревина, не забруднюють навколишнє середовище вуглекислим газом. На жаль, витрати, пов’язані з опаленням будинку гранулами, можуть бути порівнянні з експлуатацією котла на природному газі, тобто вони вищі, ніж у випадку опалення будинку вугіллям або дровами. Якщо ви хочете звести витрати на опалення до мінімуму, інвестуйте в спеціальну піч на гранулах, яка буде вдвічі ефективнішою. Зазвичай це котли, що не потребують технічного обслуговування - з автоматичною подачею палива та ємністю, в якій він зберігається. Вибираючи піч, її слід правильно підібрати до розміру обігріваної площі.Якщо правильно підібрати пристрій, наприклад, ємністю 250 літрів, ви заправлятимете паливо лише раз на тиждень, що є великою зручністю!

Потужність елементів - чи вигідно інвестувати в тепловий насос та колектори?

Все більше людей відмовляються від класичних методів обігріву і зосереджуються на енергії, отриманій із природних джерел. У цьому контексті ідеально підходять теплові насоси, які перетворюють енергію з води, повітря або землі в теплову енергію. Насосний механізм постачає систему опалення будівлі та нагріває воду. Таке опалення є не тільки екологічним, але і в чотири рази дешевшим за стандартні методи опалення. Найбільші витрати чекають на вас, коли ви купуєте насос - такий механізм може коштувати навіть 50-60 тисяч злотих. Однак багато користувачів запевняють, що це надзвичайно вигідна інвестиція.

Окрім теплового насоса, сонячні колектори стають дедалі популярнішими на ринку. Згідно з дослідженнями, розумні пристрої можуть економити до 60% тепла, необхідного для нагрівання гарячої води для побуту. Вартість сонячного набору з плоским колектором коливається в межах 7-8 тисяч злотих. Крім того, слід врахувати плату за встановлення пристроїв (2000 злотих) та армування конструкції даху (5000 злотих). У Західній Європі все більшої популярності набувають сонячні установки «комбіновані», тобто призначені як для опалення гарячої води, так і для підтримки опалення. Однак, щоб встановити цей тип системи, необхідно мати низькоенергетичний будинок (30 ÷ 60 кВт-год / м2 на рік) або пасивний стандарт (менше 15 кВт-год / м2 на рік).

Без сумніву, будинок може бути найкрасивішим притулком у світі! Самотній, інтимний та привітний, він дозволяє знайти спокій, рівновагу та тепло вдома. Однак пам’ятайте, що приємне тепло повинне забезпечуватися і набагато прозаїчнішим ... радіатором! Варто приділяти велику увагу системі опалення - правильне рішення забезпечить вам не тільки комфорт, але і шанс на значну економію.