Доріжки та тротуари в саду. Ми вибираємо матеріал для бруківки

Добре спланований сад - це не тільки вибір та догляд за деревами та чагарниками. Важливо також відзначити маршрути та стежки, якими ми будемо йти, милуючись своєю роботою. Всі елементи утворюють цілісне ціле, тому також враховується матеріал, з якого виготовлені поверхні.

Одним з найважливіших питань є планування зелених насаджень. Це не завжди так. Занадто великі під'їзні шляхи - це угар польських властивостей. Зловживання бруківкою є нормою. Раптом крихітний під’їзд до гаража займає ¾ садової площі. Ключова проблема - правильні пропорції, напр. відповідне співвідношення штучних та природних матеріалів. Звідси: правильний відбір неживої рослинності, коромисел та доріжок.

Квіткові композиції, які прикрашають сад, можна покращити за допомогою форм і візерунків, розташованих на різних типах поверхонь. Характер окремих частин саду слід підкреслювати окремими типами поверхонь. Доріжки, викладені декоративним камінням, зона відпочинку, яка є поєднанням цегли та дерева, бруківки, дощок - у нас є з чого вибрати.

Які фактори важливі при виборі поверхні?

Приступаючи до проектування саду, варто задати собі це питання. Ми спочатку пояснили, що нам не обов'язково обмежуватися одним типом матеріалів. Особливо якщо у нас велика територія. Тут просять різноманітності. Що? Доводиться враховувати облаштування окремих зон (спілкування, відпочинок тощо). Якщо ми хочемо влаштувати під'їзд через наш сад, серед пішохідних доріжок поверхня повинна бути стійкою до більших навантажень. У випадку пішохідного руху це не буде необхідним.

Інше питання - наше терпіння та любов до збирання в землі. Вибір поверхні повинен враховувати час, який ми зможемо присвятити її обслуговуванню. Якщо вам сниться гравійна поверхня, пам’ятайте, що вона передбачає постійну боротьбу з бур’янами. З іншого боку, красиві дерев'яні доріжки можуть загрожувати появою водоростей - ще однієї сутички, яку потрібно котити.

Третій момент - відповідність і послідовність. Поверхні повинні відповідати оточенню. Створіть із садом один великий зелений витвір мистецтва. Те саме стосується фасаду, обробки житлових та господарських будівель. Колір і тон фактури повинні відповідати.

Які поверхні?

Поверхня гравію здається найдешевшою та найпростішою. Однак це часто лише видимість. Цей тип підкладки вимагає величезної роботи, починаючи з правильної реалізації. Краї доріжок повинні бути досить високими та добре захищеними. Ми не хочемо, щоб гравій вийшов назовні, «прорвав» увесь газон. Більше того? На нас чекають регулярні перевірки, нівелювання та заповнення матеріальних втрат.

Бруківка надзвичайно популярна. Через низькі ціни, окрім громадських будівель, він все частіше з’являється на подвір’ях середнього Ковальського. Досить вирівняти землю, і вона сама влаштовується! Будь-яка людина, навіть не маючи спеціальних знань, може це зробити. До переваг кісток можна віднести безліч малюнків і кольорів - часи, коли використовувались лише доміно, пройшли.

Тротуарна плитка, колись сяючий тріумф, сьогодні поволі застаріває. Ці блоки з бетону дешеві, але не завжди такі естетичні, як хотілося б. З іншого боку, вони ідеально підходять для оточуючих господарських будівель.

Кам'яні кубики і навіть сам камінь є більш благородними матеріалами, ніж бетон. Що буде працювати? «Що стосується каменю для доріжок, то найпопулярніші неправильні гнейси в поєднанні з піском або галькою. Завдяки цій комбінації наш сад набуває характеру, стає барвистим та неповторним - каже Каміль Хробак з компанії Natural Stone Chrobak. Нерегулярні гнейси - це все краса простотою - трохи творчої пристрасті, і ви справді можете робити чудеса. Друга пропозиція - кам'яні плити з кварцово-піщаникового каменю правильної форми, що додасть елегантності та сучасного дизайну », - продовжує він.

Дерев’яна поверхня дуже популярна. Його можна використовувати як самостійну підкладку або вдало поєднувати з іншими матеріалами. Деревина чудово почувається в компанії зелені, вступає в діалог з оточенням, вписується в природний характер саду. Деякі, однак, сумніваються в тому, чи збережуть дерев'яні поверхні під впливом погодних умов, ультрафіолетового випромінювання та вологи свій початковий бажаний вигляд. Тут враховуються дві речі: правильний вид та належний догляд. «Безперечно найкращими з точки зору довговічності є екзотичні види - банкірай, іпе, тик, кумару тощо. Їх щільна і тверда деревина не вимагає інтенсивного догляду та стійка до стирання- підкреслює Мацей Колендович, ландшафтний архітектор EMSIDE. Деревина робінії - цікаве, а також якісно досконале рішення. Більш економічні рішення включають використання домашніх порід, таких як дуб або модрина. Однак варто пам’ятати, що вони вимагають частішого догляду та догляду - в т.ч. використання масляних просочень. Вибір методу закріплення даного матеріалу може мати ключове значення - наприклад, просочення тиском - застосовується деякими виробниками та якість підготовки самого матеріалу - наприклад технологія сушіння ", - пропонує він.

Один, два, три, влаштуйте це гарно

Підключення, підключення та підключення ще раз. Від гладкого до шорсткого, від малого до великого. Ми досягнемо вражаючого ефекту, влаштувавши доріжки з вільно розташованих великих елементів, наприклад, бетонних блоків або дерев’яних колод. У просторі між ними ми можемо розмістити невеликі декоративні елементи. Такою начинкою можуть бути дрібні камінчики, тротуари або навіть кубики. Начебто хаотичні візерунки дозволяють досягти правильного рівня динаміки в саду, спланованому як під лінійкою. Дуже привабливим поєднанням, яке дає цікавий візуальний ефект, є поєднання сучасних бетонних плит зі звичними теплими дошками.

Не будемо боятися кольорів та форм. Навіть гравійна доріжка, оточена кущами, може надати нашому простору затишний вираз. Де це буде добре виглядати, давайте зробимо мозаїку з крихітних різнокольорових камінчиків. Вони беруть різні відтінки залежно від того, де вони отримані. Тому вони є чудовою основою для кольорових візерунків.

Маючи лише один тип поверхні, ми можемо внести певну динаміку, змінивши кут і напрямок її укладання. У тому місці, де ми зазвичай кидаємо барбекю, малюнок може бути круглим. В іншому - ми влаштовуємо це зліва направо або навпаки.

Основним принципом, якого слід дотримуватися при виборі матеріалу для поверхні, є дизайн будинку, оточення та природа саду. Традиційні будівлі будуть добре почуватися з традиційною обробкою. Сучасні люблять прості поверхні, плити, камені та кубики. Однак це не правило, зупинимось на індивідуалізмі.