Збірні будинки. Як побудувати будинок за кілька тижнів?

Сучасні будинки не будуються кілька років. Збірні будинки, будівництво яких займає від кількох тижнів до кількох місяців, стають все більш популярними. Що характеризує ця технологія будівництва?

Збірний будинок, що це що?

У виробничому цеху побудований будинок з готових елементів. Оптимальні умови в залах гарантують, що окремі елементи виготовляються дуже точно. Немає проблем із їхнім підключенням пізніше. Збірні вироби надходять на будівельний майданчик у готових до монтажу елементах. Єдина робота перед складанням - заливка фундаментів. Водночас це єдина мокра робота, яку ми можемо виконувати лише за сприятливих погодних умов. Збірні будинки не вимагають мокрих робіт, тому їх можна збирати в будь-який час року. Під час робіт не відбувається технологічних перерв (як це трапляється у традиційному цегляному будівництві). Завдяки цьому час добудови цілого будинку складає від кількох до декількох тижнів.

Типи збірних будинків

Поняття збірних будинків досить загальне. Існує безліч технологій будівництва, в основі яких лежить будівництво будинків з готових елементів. У Польщі каркасні будинки є найпопулярнішими. Ця технологія, як випливає з назви, полягає у виготовленні каркасної несучої конструкції. Готові елементи зазвичай виготовляються з дерева, але пропозиції виробників включають і сталеві рами. Дерев’яні каркасні будинки зазвичай мають ширину до 6 метрів і довжину до 9 метрів. Їх можна використовувати як літні або цілорічні будинки. Однією з популярних каркасних конструкцій є канадські будинки. Так звані канадці відрізняються швидким часом виконання та задовільними параметрами теплоізоляції. Пропозиції виробників включають канадські енергоефективні будівлі,і навіть пасивні будинки. Такі типи дерев'яних будинків також відрізняються привабливими цінами. Канадські будинки будувати дешевше, ніж цегляні будинки подібної кубатури, а також дешевше будувати будинки такого типу.

Ще одним цікавим типом збірних будівель є керамзитобетонні будинки. Вони відрізняються дуже хорошою теплоізоляцією (що характеризує пасивні будинки) та швидким монтажем. Конструкції керамзитобетонних будинків досить різноманітні, що дозволяє легко вибрати об’єкт з більш незвичайною, елегантною кубатурою. Також варто додати, що цей тип модульних будинків зазвичай виготовляється з широкоформатних елементів. Їх остаточний розмір і форма, очевидно, залежить від проекту. Повні модулі готуються на заводі. На стінах вже є віконні отвори та електропроводка.

Пасивні будинки, такі як будинки із збірних керамзитових заповнювачів, вимагають високої точності збірки. Вага окремих елементів може бути проблемою. Тому найкращим рішенням буде найняти досвідчену групу підрядників, яка має проекти збірних будинків, готує матеріали у виробничому цеху та надає повну послугу збірки.

А може, готові малогабаритні панельні будинки?

Будинок з готових малогабаритних елементів - ще одне цікаве рішення, в основному через те, що будівництво будинку такого типу не вимагає багато часу. Розмір збірного елемента не перевищує висоти одного поверху будівлі. Тут ми виділяємо такі матеріали для пасивних будинків, як:

ПВХ панелі - створюють постійну опалубку. Зовнішні стіни мають товщину до 19 см. Усередині них є спеціальні камери для заливки цементного розчину. Готові будинки з панелей ПВХ все ще вимагають утеплення фасаду. Технологія теплоізоляції може бути такою ж, як і у випадку з будинками, зведеними за технологією цегли. Завдяки цьому кубатура не виділяється серед інших будівель.

Цементно-стружкові плити - складаються з деревної стружки, спресованої разом з цементною масою та водяним склом. Як і панелі з ПВХ, вони створюють постійну опалубку. Ми розташовуємо їх паралельно зовнішній і внутрішній сторонах будинку, закріплюючи їх спеціальними хомутами. Будинок з готової тріски не вимагає додаткового утеплення фасаду. Панелі, призначені для зовнішніх стін, вже мають вбудовану ізоляцію, що забезпечує належний рівень теплоізоляції будівлі, тому такі готові будинки не потребують додаткових робіт в цьому відношенні.

Пінопластові панелі - панелі, призначені для зовнішніх стін, товщиною 19 см. Всередині є додаткове посилення, що забезпечує жорсткість несучої конструкції. Будинок з готових пінополістирольних елементів має хороший рівень теплоізоляції. Більше того, стіни повністю позбавлені теплових мостів. Їх поверхня вимагає додаткової обробки, але такі готові будинки будуються за кілька-декілька тижнів.

Скільки коштує будівництво панельного будинку?

Привабливі ціни на збірні будинки - одна з найбільш оцінених переваг цього будівництва. Однак варто пам’ятати, що окремі технології можуть спричинити менші або більші витрати. Прайс-лист виробників також буде важливим, оскільки він може виявити великі розбіжності. Ми побудуємо найдешевші канадські будинки за каркасною технологією приблизно за 1500 злотих / м2. У свою чергу, будинки з керамзиту або малогабаритних збірних елементів споживатимуть приблизно 1700 злотих / м2. Мова йде про будівлі в закритій оболонці. Загальна вартість також повинна включати кінцеву ціну. Вартість будівництва під ключ - ще 700-800 злотих / м2. У пропозиціях багатьох виробників можна зробити будинок за стандартом "під ключ". Тоді прайс-лист залежить від стандарту обробки.

Вищевказані ціни є орієнтовними значеннями. Прайс-лист окремих підрядників може дещо відрізнятися. Кінцева ціна також залежить від складності корпусу будівлі та використовуваних технологічних рішень.

Чи варто вкладати гроші в такий будинок?

Всі збірні будинки, включаючи дерев'яні, мають свої переваги та недоліки. Привабливі ціни виконання залишаються незаперечною перевагою. Але це ще не все. Дерев’яні будинки з каркасною конструкцією (наприклад, канадські будинки), а також невеликі та великоформатні збірні будівлі характеризуються високою швидкістю виконання. Збірні вироби створюються у виробничому цеху приблизно на місяць. Збірка будівлі займає додаткові кілька-декілька тижнів. У порівнянні з традиційною технологією цегли, це набагато кращий результат. Одиночні цегляні будинки зазвичай будуються протягом двох років. Перший рік включає приведення майна в закритий корпус. На другий рік проводяться оздоблювальні роботи. Прискорення цих робіт можливо, але це породжує набагато вищі ціни на будівельні матеріали.

Збірні будинки, включаючи канадські будинки, не такі життєздатні, як їх цегляні аналоги. Вони не будуть об’єктом для заселення протягом багатьох поколінь. Однак інвестиції, здається, варті розгляду. Дерев’яні та керамзитові будинки неодмінно виправдають очікування багатьох інвесторів.

Зміст статті з’явився на веб-сайті люб’язно dom.wp.pl. Автор тексту: Будівельні калькулятори