Вентилятор для ванної - який вентилятор для ванної вибрати?

Волога, туманні дзеркала та неприємні запахи є ознаками поганої вентиляції. Щоб позбутися подібних проблем, встановіть вентилятор у ванній . Перевірте, що слід враховувати при виборі такого обладнання та який вентилятор для ванної вибрати.

Чому варто встановлювати вентилятор у ванній?

Підтримка належного мікроклімату у ванній кімнаті дуже важлива. Перш за все, справа в комфорті користування цією кімнатою. Через надмірну кількість водяної пари в повітрі рушники не пересихають, а вікна та дзеркала часто туман. По-друге, погана вентиляція ванної може негативно позначитися на здоров’ї домочадців. Висока вологість може сприяти утворенню цвілі на стінах, грибку та росту мікроорганізмів.

Гравітаційна вентиляція застосовується в житлових будинках. Завдяки каналам створюється тяга, яка забезпечує потік повітря. На жаль, гравітаційна вентиляція не завжди є достатньою. Тому в вентиляційний отвір варто встановити не звичайну решітку, а вентилятор для ванної . Це покращує циркуляцію повітря і витягує водяну пару з приміщення.

Наскільки ефективним повинен бути вентилятор у ванній?

Який вентилятор для ванної слід вибрати? Одним з основних параметрів, на який варто звернути увагу, є ефективність пристрою з точки зору повітрообміну. Дається в кубічних метрах на годину.

Як розрахувати ККД вентилятора для вашої ванної ? Для цього потрібно розрахувати обсяг приміщення . Потрібно просто помножити його площу і висоту. Наприклад: для ванної кімнати площею 7 м² і висотою 2,5 м об’єм складе 17,5 м³. Передбачається, що параметр ефективності повинен бути принаймні втричі більший за обсяг ванної кімнати. Як це виглядає в нашому прикладі? Ви помножуєте 17,5 м³ на 3. У цьому випадку ефективність вентилятора у ванній повинна бути не менше 52,5 м³ на годину.

Вентилятори для ванної відрізняються розмірами . У вас не виникне проблем з вибором правильного пристрою. У будівництві зазвичай використовують кілька універсальних розмірів вентиляційних отворів. Отже, виробляються відповідні вентилятори для ванних кімнат.

Дуже часто інформація про вентиляційний отвір, до якого підходить даний вентилятор для ванної , вже міститься в назві пристрою. Наприклад, модель Awenta Turbo 100T - це обладнання, пристосоване для вентиляційних отворів діаметром 100 мм.

Інші типові розміри , крім 100 мм , включають 120, 125, 150 та 200 мм . Іноді в назвах вентиляторів для ванних кімнат використовують цифри типу 10 або 20. Вони позначають відповідність до отворів діаметром 100 і 200 мм.

Кріплення вентилятора у ванній - на стіні або стелі?

Як правило, ви обмежено контролюєте, де можна встановити вентилятор у ванній . Виняток становить будівництво нового будинку, в якому ви можете самостійно спланувати розміщення вентиляційного отвору у ванній, де буде розміщений пристрій.

Найчастіше вхід у систему вентиляції розташовується на стіні . Більшість шанувальників призначені для роботи в цьому місці. Однак не всі пристрої придатні для горизонтальної установки. Якщо вентилятор повинен працювати під кутом або на стелі, він повинен бути належним чином сконструйований. Такий пристрій повинен бути обладнаний кульковими підшипниками. Прикладом такого вентилятора для ванної є Vents RO100 діаметром 100 мм.

Які існують типи вентиляторів для ванних кімнат?

Вентилятори для ванних кімнат відрізняються рівнем просування . В основному це стосується автоматизації операцій.

Вентилятори для ванної можна розділити на такі типи :

  • стандартний вентилятор із струнним перемикачем - це базовий пристрій, який запускається шляхом натягування струни; прикладом вентилятора з шнуровим вимикачем є Blyss 100 мм;
  • стандартний вентилятор - популярний вид обладнання, яке буде працювати як вентилятор у ванній як в блоці, так і вдома; його вмикають і вимикають за допомогою світлової клавіші або окремої кнопки;
  • вентилятор з таймером - цей тип обладнання, наприклад система Awenta +, має функцію відстроченого відключення; після вимкнення світла у ванній або натискання клавіші, призначеної вентилятору, пристрій продовжує працювати протягом певного часу; це рішення робить приміщення довшим провітрюванням, і вам не доведеться згадувати про працюючий вентилятор після виходу з ванної;
  • вентилятор з датчиком руху або світла - він включається автоматично при вході у ванну кімнату або включенні освітлення; такий тип обладнання буде вдалим вибором, якщо у вас немає можливості підключити вентилятор до вимикача;
  • ванний вентилятор з датчиком вологості - це пристрій, оснащений т.зв. гігростат; включається автоматично після перевищення певного рівня вологості в приміщенні; вентилятор з датчиком вологості, наприклад Awenta Silent fi 125 мм гігростат, є дуже зручним рішенням, рекомендованим особливо для ванних кімнат з великою проблемою належної вентиляції.

Який вентилятор вибрати для ванної в багатоквартирному будинку, а який для дому?

Який вентилятор для ванної слід вибрати ? Багато що залежить від технологічних параметрів приміщення. Наприклад, вентилятор із струною можна встановити у ванній кімнаті, де неможливо підключити обладнання до вимикача світла або окремої клавіші.

Який вентилятор для ванної встановити в блоці ? У більшості випадків може бути достатньо стандартного обладнання, яке активується разом із світлом. У квартирах у ванних кімнатах зазвичай немає вікон, тому подумайте про зручне рішення у вигляді вентилятора з датчиком руху або освітлення .

Ванні кімнати в будинках зазвичай більші за ванни . Тому може знадобитися встановити більш ефективний пристрій або вентилятор з гігростатом , особливо коли приміщення розташоване в підвалі і важко видалити з нього вологу.

Вибираючи вентилятор для ванної, також зверніть увагу на рівень створюваного шуму . Зовнішній вигляд також може бути важливим . Якщо ваш вентилятор у ванній буде на видному місці, розгляньте модель зі стильним корпусом.