Шовк - вічна тканина в дизайні інтер’єру. Де його використовувати і як за ним доглядати?

Протягом століть шовк вважався одним з найблагородніших і найдорожчих матеріалів. За однією з легенд, дорогоцінне волокно було виявлено імператрицею династії Сі Лін у Стародавньому Китаї. Як іде притча, кокон шовкопряда випадково потрапив у імператорську чашку чаю. Потім дама помітила, що з неї можна дістати дуже делікатну і міцну нитку, яка, недовго думаючи, обережно накрутила її на маленьку котушку.

Скільки правди в згаданій легенді залишається невідомим донині. Однак факт залишається фактом: шовк - це матеріал, який виявився надзвичайно важливим для китайської економіки і був основою торгівлі з сусідніми країнами. Сьогодні шовк використовується у світі моди, мистецтва та дизайну інтер’єру. Як виставити шовкові тканини в інтер’єрах і як ретельно за ними доглядати? Про це ви можете прочитати у статті нижче.

вітальня в класичному стилі

Шовкова білизна та декоративні подушки

Шовк - це не що інше, як білкові тваринні волокна, як і назва матеріалу, який з нього витканий. Він характеризується витонченим блиском, тоді як тканина залишається дуже м’якою, міцною та повітряною . У світі дизайну інтер’єру шовк найчастіше трактується як декоративна тканина. Дизайнери шиють з нього декоративні різнокольорові подушки, які фантастично виглядають на вітальних диванах та кріслах. Крім того, багато людей вибирають шовкові постільні приналежності. Такий продукт є повністю натуральним та протиалергічним, оскільки при його виробництві не використовуються хімічні речовини. Більше того, шовк має терморегулюючі властивості - після контакту зі шкірою він швидко пристосовується до температури тіла і одночасно вбирає вологу.

Як доглядати за шовком?

Шовк також використовується в дизайні різних аксесуарів - іноді це витончені покривала, інколи штори або бігунки на стіл. Цікаво, що дизайнери меблів також використовують шовк як оббивну тканину - тонку шовкову тканину з простим переплетенням називають хвостиком. Хоча шовкові переплетення дуже витончені , їх не потрібно довго тримати. Шовкові постільні приналежності або декоративні наволочки прать при низькій температурі, бажано за програмою, призначеною для делікатного прання. Якщо ви хочете бути впевнені, що благородний матеріал не зазнає пошкоджень, під час прання варто використовувати захисні мішечки.

шовкові шпалери

Шовкові шпалери

Протягом століть шовк зарекомендував себе у виробництві високоякісних шпалер. Надзвичайно красиві та однотонні шпалери надходять від тайської мануфактури Джима Томпсона. Американський архітектор оселився в Таїланді в 1950-х і швидко популяризував тайський шовк по всьому світу. Шовкові шпалери дуже часто надзвичайно декоративні та барвисті. Багато з них мають характерні китайські візерунки - іноді це дракони, інколи жанрові сцени або східні пейзажі. Варіації шпалер також люблять екзотичні рослини, гірлянди та шанувальники. Пташині мотиви, заховані серед квіткових лоз, також є дуже модним акцентом. 

елегантний шовковий килим

Шовкові килими

У наш час шовк робить велике повернення. Тож не дивно, що багато людей вибирають шовкові вироби замість віскозних, сизалевих або поліефірних килимів. Дизайнери запевняють, що такі види виробів є найрозкішнішими. Килими, виткані з шовкових волокон, залишаються м’якими, антистатичними, легкими та блискучими. Що також важливо - вони не втрачають своїх кольорів і залишаються стійкими до бруду. Східні килими зазвичай роблять із шовку: індійського, іранського або пакистанського. Однак є багато інших тем, які нагадують вам про китайський та японський дизайн.

3D панелі, оббиті шовком

Шовкові узголів’я та панелі

Спинка ліжка оброблена шовком? Чому ні! Хоча стало звичним, що велюр або оксамит є найелегантнішими матеріалами в компанії стьобання, дизайнери успішно довели, що шовк може з ними конкурувати. Такий акцент в інтер’єрі спальні надзвичайно елегантний і з витонченим блиском додає трохи палацової пишності. Цікаво, що деякі люди вирішують обробити свої стіни тривимірними панелями, оббитими шовком . Такі типи елементів не тільки додають затишку простору, але й ефективно зігрівають їх та підвищують акустичний комфорт в інтер’єрах. 

Шовк був сенсацією у світі дизайну інтер’єрів протягом століть. Цей матеріал надзвичайно елегантний, поза часом та стильний. Тому варто інвестувати в шовкові аксесуари - навіть якщо композиція скромна, блискуча тканина відразу додасть смаку та вишуканості!