Кухня мрії - як її облаштувати? 5 речей, які слід врахувати

Запахи, смаки, аромати, кулінарні експерименти - все це створює надзвичайну магію кухонного інтер’єру . Влаштовуючи їх, слід враховувати багато аспектів, які допоможуть вам створити ідеальний кулінарний простір. Кухня повинна бути не тільки красивим та естетичним інтер’єром, але також функціональною та солідною , що є інвестицією на довгі роки. Тому ми вирішили розповісти вам, на що слід звернути увагу, облаштовуючи кухню , про яку мрієте , щоб вона створила ідеальне поєднання ергономіки та чудового стилю.

1. Кухня закрита або в прибудові?

Багато людей, які облаштовують кухонний простір, стикаються з цим питанням - як в односімейних будинках, так і в квартирах в багатоквартирних будинках чи будинках житла. Раніше кухні, відкриті у вітальню, були набагато менш популярними, проте останні тенденції дизайну ставлять їх на перше місце серед обраних рішень. Закриті кухні , в свою чергу, є традиційним рішенням, яке чудово працює у великих квартирах. То яка найкраща ставка?

Вибираючи тип кухні, в першу чергу враховуйте розмір передбаченого простору . Якщо вітальня і кухня невеликі, іноді варто відмовитися від перегородки і поєднати обидва інтер’єри. Завдяки цьому кухня стане легкою і легкою, а також дозволить використовувати цікаві архітектурні рішення , такі як острів або бар. Тоді, однак, пам’ятайте про послідовне розташування з точки зору стилю та кольору - кухня та вітальня повинні ідеально гармоніювати між собою.

Навпаки, закрита кухня - хороший вибір у великих квартирах , простір яких можна облаштувати більш вільно. Тоді ви зможете збагатити його, наприклад, зручним обіднім куточком. Величезною перевагою закритих кухонь є той факт, що аромати посуду не проникають у житлову зону настільки інтенсивно, як у випадку з приміщеннями, розробленими у додатку. Ви також можете дозволити собі більше свободи в контексті дизайну інтер’єру .

2. Меблі на замовлення або готові до вбудовування?

Правильний вибір меблів - ключове питання при облаштуванні кухонного інтер’єру. Щоб зробити його максимально функціональним, варто спробувати спроектувати меблі за розміром, який заповнить кухонний простір до сантиметра. Це рішення ідеально підходить особливо в невеликих, важко впорядкованих кімнатах . Особливою популярністю користуються будівлі, які тісно заповнюють кухонний простір - від підлоги до стелі. Як результат, меблі набагато ергономічніші та просторіші, а зберігання кухонного начиння та харчових продуктів легше .

Готові до посадки меблі - це більш дешеве рішення, яке дозволить набагато швидше облаштувати кухню. Варто пам’ятати, що виготовлення меблів за розміром займає набагато більше часу. Готові меблі будуть працювати набагато краще у великих інтер’єрах , простір яких не повинен бути суворо заповнений рядом кухонних шаф. Вони також віддають перевагу любителям оригінальних, еклектичних стилістичних поєднань.

3. Обробка меблів: який матеріал?

Варто пам’ятати, що кухонні меблі - це не тільки форма та місткість, але і відповідна обробка . Матеріал, з якого будуть виготовлені кухонні меблі, залишається ключовим аспектом - як з точки зору естетики, так і функціональності . Тому до питання матеріалу не слід ставитися легковажно, тим більше, що інтер’єр кухні - це інвестиція на довгі роки. То які матеріали вам слід враховувати?

Полімерне скло залишається одним із найцікавіших серед сучасних тенденцій. Він надзвичайно стійкий до тріщин і подряпин і виявляється набагато легшим за традиційне скло. Кухонні меблі можна обробити за розміром, вирізати або інкрустувати, і навіть цікаво виділити. Матеріал доступний як передня обробка, так і заповнення поглиблень або облицювання стін. Ви можете вибрати матовий або глянцевий варіанти, і навіть збагачений магнітними функціями. Прихильників оригінальних рішень напевно порадує той факт, що ви можете писати на полімерному склі маркером , наприклад, пишучи кухонні рецепти. Його перевага - також широка кольорова гама - починаючи з білого і чорного, і закінчуючи насиченими, модними кольорами.

Ще одним матеріалом, який стає все більш популярним, є акрил . Високо стійкий до пошкоджень, подряпин та ультрафіолетових променів, він привертає увагу ідеально однорідною поверхнею, що вносить гармонійний стиль у кухонний простір. Акрил виявляється чудовою альтернативою лаку, він не відколюється і не змінює колір. Крім того, матеріал залишається надзвичайно гладким і без пор , завдяки чому його дуже легко підтримувати в чистоті. Цікаво, що ви можете вибрати серед різноманітних кольорових покриттів та від блиску до матовогона якому можна писати крейдою. Акрил можна обробити за допомогою стандартних столярних інструментів і ідеально вирізати до обраних розмірів, тому тесляр зможе ідеально впоратися з цим матеріалом. Акрил - це фантастичне рішення для сучасних кухонь , що додає елегантності та свіжості.

Для людей, які віддають перевагу сучасному та самобутньому дизайну, мінеральний матеріал може стати чудовим вибором . Це матеріал надзвичайно міцний і стійкий до пошкоджень , що робить його ідеальним для стільниць. У разі незначних подряпин поверхню можна успішно відполірувати . Що важливо, матеріал стійкий до дії кислот і лугів, що використовуються в будинках. Наявність широкої кольорової гами означає, що мінеральний матеріал може вписатися в будь-який простір і ідеально адаптувати його до стилю запланованої кухні.

4. Ергономіка запланованої кухні

У добре продуманій кухні дуже важливим питанням є правильне розташування меблів та побутової техніки . Одним з найважливіших аспектів є поведінка т.зв. робочий трикутник, який допоможе вам у правильній організації кухонних робіт. Тому пам’ятайте, що найважливіші побутові прилади, тобто плита, холодильник та мийка, повинні утворювати «верхівки» цього трикутника та дозволяти швидше та ефективніше готувати. Іншим аспектом є правильна висота меблів , що забезпечує зручне використання стільниці. Найпоширеніші розміри сьогодні знаходяться в діапазоні від 85 до 90 см. Ергономіка також стосується розумних рішень, що використовуються в кухонних меблях, в тому числі вантажні системи або поворотні полички в кутових шафах.

5. Естетика кухні: який стиль та кольори вибрати?

Сучасні тенденції змінюються як калейдоскоп, тому намагайтеся довіряти своїм почуттям естетики, облаштовуючи кухню, про яку мрієте . Звичайно, варто спочатку ретельно проаналізувати можливості кухонного інтер’єру, а вже потім підлаштовувати під нього відповідні рішення облаштування. І тому на маленьких темних кухнях ідеально підійдуть яскраві кольори та поверхні, що відбивають світло.

Таким чином, ви можете вибрати глянцеві фасади меблів та хромовану обробку. Така умовність буде знайдена як у стилі мінімалізм, так і в стилі гламур . Більші інтер’єри кухні, в свою чергу, можуть створити простір для сміливіших стилістичних експериментів . Тоді ви можете запросити їх до більш темної палітри кольорів та оригінальної обробки, наприклад цегли або архітектурного бетону.

Кухня повинна бути країною не тільки ідеальних смаків, але і чудового стилю та високої функціональності ! Тому пам’ятайте, що, розробляючи дизайн інтер’єру кухні, звертайте увагу не тільки на його ергономічність, але і на відповідну обробку стільниці та фасадів , яка буде працювати на довгі роки.


Стаття написана у співпраці з брендом Rehau.