Огляд енергозберігаючих ламп. Що потрібно про них знати?

На ринку з’являється все більше джерел світла, які замінили неефективні вольфрамові лампи. Кожен з них має різні властивості, корисні в різних ситуаціях. Тому найкраще отримати інформацію про всіх і лише тоді робити усвідомлений вибір. Які типи енергозберігаючих ламп ми маємо сьогодні?

Яскравість роками

Ми все більше уваги приділяємо штучному освітленню - ми цінуємо його функціональність, естетичні якості, а також вплив на наше здоров’я та самопочуття. Джерела штучного світла відіграють фундаментальну роль в ефективній роботі штучного світла. Перевагою найсучасніших є не тільки набагато більший термін служби (ніж у випадку з лампами розжарювання), але також багатство форм, типів ниток та висока енергоефективність. Багато з них можна успішно використовувати не тільки вдома чи в квартирі, але й на відкритому повітрі, що в польському кліматі - особливо восени та взимку - також важливо для нашого почуття безпеки.

Атрибути енергозбереження

Незалежно від типу джерела світла, яке ми хочемо використовувати у своїй квартирі, варто звернути увагу на деякі властивості енергозберігаючих ламп. Важливим є їх ефективність, позначена літерами від A до G. Енергоефективними вважаються лише продукти енергетичного класу, позначені буквою A. Також важливий термін служби, тобто час освітлення, що визначається кількістю годин. Дисперсія дуже велика і, залежно від типу освітлення, коливається від 2000 до навіть 50 000. годин. Важливим є також колір світла (виражений у Кельвінах - позначений літерою К). Сучасне енергозберігаюче освітлення доступне як у теплому, нейтральному, так і в прохолодному варіанті. Це стосується і світлодіодних ламп. Також слід звернути увагу на світловий потік, що подається в люменах (лм), він визначає ефективність джерела світла (наприклад, 60-ватну лампочку замінить лампа 700-810 лм).Енергозберігаючі джерела світла доступні з різними нитками, пристосованими до арматури - як традиційними, так і сучасними. Окрім найпопулярніших E27 або E14, це G9, G4, GU10 або MR16 або MR11.

Компактні люмінесцентні лампи - вони досі залишаються одними з найбільш часто вибираних «лампочок».  Вони дозволяють економити до 80% енергії ...

Компактні люмінесцентні лампи

Вони досі є одними з найбільш часто вибираних «лампочок». Вони дозволяють заощадити до 80% енергії порівняно з традиційними. Навіть інтенсивно використовуючись, вони не потребують заміни навіть протягом 6-7 років. Вони світять близько 8 тисяч. годин. Їх перевага полягає також у зменшенні викидів парникових газів. Флуоресцентна лампа потужністю 20 Вт з 1000-годинним робочим часом дає 20 кг СО2, тоді як звичайна лампа розжарювання виробляє близько 100 кг СО2 одночасно. Вони також відрізняються доступною ціною і дуже великою кількістю форм, завдяки чому їх можна використовувати в багатьох світильниках. Вибираючи люмінесцентні лампи, зверніть увагу на кількість циклів увімкнення та вимкнення (увімкнення / вимкнення). У разі частого освітлення ми можемо скоротити їх життя. У приміщеннях, де ми вмикаємо світло багато разів на день, варто встановлювати люмінесцентні лампи, розраховані на один мільйон циклів. Давайте запам’ятаємощо ми не можемо викидати їх із звичайними побутовими відходами.

Універсальні галогенні лампи

Вони можуть виглядати так само, як класичні лампочки, але споживають до 30 відсотків. енергії менше, ніж вони. Термін їх експлуатації оцінюється приблизно в 2 тисячі. годин. У нашому розпорядженні галогенні лампи високої та низької напруги. Перші працюють при тій самій напрузі, що і традиційні джерела світла, і мають подібне застосування. Вони використовуються для загального та місцевого освітлення. Другий живиться від 6, 12 і 24 В, тому вони потребують співпраці з трансформатором. Галогени, як і звичайні лампочки, можна утилізувати разом із побутовими відходами.

Енергозберігаюче світлодіодне освітлення

Світлодіодні лампи завдяки кращим властивостям та нижчим цінам стають лідером часто використовуваних джерел світла. Світлодіодні лампочки практично не нагріваються. Їх відрізняє тривалий термін служби - деякі моделі світяться до 50 000. годин, що ми оцінимо, встановивши їх у важкодоступних місцях. Порівняно з традиційними лампочками, вони споживають 80 відсотків. менше енергії. Світлодіоди не випромінюють УФ-випромінювання, тому не знебарвлюють освітлені предмети. Це важливо, наприклад, при установці в меблі. Ви також можете успішно вибрати світлодіоди з кольоровою температурою, яка найкраще відповідає функції даного приміщення, починаючи з прохолодних, які перевищують 5000. K до теплого, коливається між 2,7-3,2 тис. К.

Правильний вибір лампочок і світильників - важливий елемент дизайну інтер’єру. Вибираючи їх, варто враховувати не тільки естетичні уподобання, але і такі аспекти, як температура світла, потужність або час освітлення. Тому, щоб вибрати найбільш підходяще для своїх потреб освітлення, варто знати типи ламп та відмінності між ними.

Зміст статті з’явився на веб-сайті люб’язно dom.wp.pl. Автор тексту: Анна Ковальська