Як відокремити зони в саду? 6 перевірених ідей влаштування саду

Сучасні сади дуже часто трактуються як продовження житлової площі. Іноді вони служать їдальнею, інколи вітальнею і навіть польовою кухнею. Однак часто важко поділити садовий простір таким чином, щоб він був не тільки зеленим, красивим і привабливим, але перш за все функціональним. Нижче ви знайдете кілька практичних порад та ідей щодо того, як позначити комфортні зони у вашому саду.

сад у сучасному стилі

Сад у висоту? Чудова ідея!

У садах, які можуть похвалитися різноманітною топографією, варто ввести поділ на рівні. Природне піднесення завжди ефективно - його оцінить кожен любитель садових сходів. Завдяки чіткому розділенню ви можете вільно створити дві зони, наприклад, вітальню та їдальню, або зону вирощування та відпочинку. Цей тип диференціації слід додатково підкреслити при освітленні з декількома джерелами.

Чому варто висаджуватися на десант?

Якщо сад від природи рівний і немає можливості створити земляний пагорб, у вас може виникнути спокуса побудувати дерев'яну платформу. Цей тип піднесення також виглядає цікаво і створює ідеальний простір для облаштування обідньої зони. Все, що вам потрібно - це зручний стіл, стільці та парасолька, і ви зможете насолодитися смачним сніданком під відкритим небом.

сад у сучасному стилі

Як оформити садову підлогу?

Ще одним способом поділу садового простору може бути інша обробка підлоги. Там, де ви плануєте зону охолодження, висаджуйте траву, а в місцях, де будуть проходити сімейні бенкети, нехай панує камінь або куб. Квітники, навпаки, засипають гравієм або корою. Завдяки цьому ви за кілька хвилин наведете візуальний порядок у своєму саду.

Рослини це!

Найбільш природний спосіб розділити свій садовий простір - це, звичайно, за допомогою рослин. Висока живоплот, стрункі хвойні або карликові чагарники можуть створити чудову зелену стіну і чітко розділити зелень на зони. Крім того, вони можуть створювати красиві, барвисті композиції, кольори яких змінюватимуться з порами року. У двох словах - ідеальне рішення!

дерев'яна теплиця в саду

А може оригінальна теплиця?

Ви хотіли б органічне овочівництво або ароматичний гербарій, але не хочете брати на себе класичну знижку? Зробіть ставку на оригінальну садову теплицю. Цей елемент невеликої архітектури чудово виглядає серед зелених насаджень, надаючи їм гачок і шарм. Цікаво, що сучасні дизайнери все частіше відмовляються від стандартних рішень і проектують теплиці з дерева та скла. Креативно, чи не так?

Ідея для зони відпочинку? Садова пергола!

Остання пропозиція щодо відокремлення зони відпочинку в саду - це пергола. Такий акцент виявляється не тільки ефективним, але і дуже зручним - у спекотну погоду він захищає від інвазивних променів сонця, а в разі негоди виявляється приємним садовим притулком. Ви можете придбати готову перголу в магазині, замовити перголу на замовлення у фахівця або взяти на себе завдання і спроектувати її самостійно.

Для багатьох людей сад стає казковою втечею від повсякденного життя. Тут вони можуть пережити хвилини «наодинці» з природою, послухати спів птахів і приємно відпочити. Тому варто, щоб зелена зона була розділена на зони. Завдяки цьому можна буде знайти прислів'я "золоту середину" і, що не менш важливо, навести візуальний порядок у саду.