Догляд за горшковими рослинами восени і взимку - як доглядати за кімнатними квітами в опалювальний сезон?

Догляд за горшковими рослинами восени та взимку може стати справжнім випробуванням для любителів домашньої зелені. Умови всередині кімнат тоді різко змінюються. Температура підвищується, і повітря стає надзвичайно сухим або, якщо будинок погано провітрюється, занадто вологим. Таким чином, опалювальний сезон впливає не тільки на шкіру, пазухи або кон’юнктиву домочадців, а й на стан зелених мешканців. Отже, як правильно доглядати за квіти в горщиках, коли за вікнами дощ чи сніг? На які кімнатні рослини слід звернути особливу увагу?І чи мають правильно керовані квіти шанс позитивно вплинути на мікроклімат у квартирі протягом осінньо-зимових місяців? Про все це ви можете прочитати у статті нижче.

Як часто поливати рослини в горщиках восени і взимку?

Як виявляється, сухий ґрунт у горщику протягом осінньо-зимового періоду часом кращий, ніж «осипання» рослини. Відповідно до природного циклу, багато кімнатних квітів, як і рослини на відкритому повітрі, стають так званими стан спокою, що значно зменшує їхню потребу в воді . Відповідно до рекомендацій, полив слід обмежити.

Влітку твердий грунт у горщику - це чіткий сигнал про те, що рослину потрібно поливати. В осінньо-зимовий період слід припустити, що домашні квіти потребують поливу в середньому кожні два тижні , і чим нижче температура в приміщенні, тим рідше слід хапатися за лійку. Це правило стосується не лише тих рослин, чий вегетаційний період припадає на зимові місяці. Ще одним питанням залишається запліднення. Як припускають фахівці, осінньо-зимовий період не сприяє підживленню рослин, як і весняно-літній період. Однак для підтримки рослин можна використовувати невелику дозу рідких добрив або добрив з т.зв. тривала робота. Однак перед цим добриво слід ретельно пристосувати до харчових потреб племінних видів.

Світло і догляд за горшковими рослинами восени і взимку

Домашні квіти , навіть найменш примхливі, дуже люблять світло. Звичайно, вони не завжди віддають перевагу найбільш сонячним місцям, але природні промені світла, що просвічують крізь вікно, залишаються важливими для процесу фотосинтезу, що відбувається в рослинних клітинах. В осінньо-зимову холодну погоду день стає набагато коротшим, а сонце «віддаляється» і світить тьмяніше. Тому це означає значно менше природного освітлення в приміщенні, а отже - умови, несприятливі для багатьох горшкових квітів , особливо тих, що мають яскраві та строкаті листя.

Нестача світла може спричинити, серед іншого провисання стебел, рідкісний розподіл листя або повне їх опадання . Тому, щоб забезпечити квіти максимальною кількістю світла, розмістіть їх ближче до вікна - бажано, щоб вони виходили на південний схід. Крім того, варто відмовитися від важких штор або штор з щільним переплетенням. Домашні рослини також не сприяють відкладенню пилу на їх листі. Тому намагайтеся регулярно обприскувати рослини водою або протирати їх листя вологою ганчіркою. Якщо у вашій квартирі темно «від природи», ви можете спробувати висвітлити найвибагливіші рослини штучним світлом. Для цього чудово підходять ртутні, натрієві або люмінесцентні лампи .

Підходяща температура для рослин у горщиках восени та взимку

Не всі знають, що температура повітря в будинку повинна адаптуватися до кількості світла, яке досягає рослин у горщиках. Тому, так як в осінні і зимові місяці квартира отримує її набагато менше, температура повинна бути зменшена , - як вважають експерти - кращий приблизно 18-20 ° C. . На жаль, ця температура в квартирі залишається незручною для домочадців, особливо теплолюбна. То що робити з квітами, чутливими до високих температур, наприклад, азалією?

Як пропонують досвідчені заводчики, найкраще перенести їх в прохолодніші приміщення (наприклад, веранду або засклений балкон), а якщо це неможливо, розмістіть їх близько до вікон, наприклад, на підвіконні (якщо внизу немає радіатора). Однак, якщо ви просто плануєте оформити зелений куточок у своєму будинку, і ви не хочете занадто турбуватися про пристосування температури до рослин, виберіть термостійкі види . Вони можуть бути, серед інших Головний убір з дерева, гордовита аспідістрія або драцена Деремені . Стрічка ехмея або трава Штернбергера також добре підійде.

Вологість повітря восени та взимку та вирощування рослин у горщиках

Опалювальний сезон - це час, коли вологість повітря в квартирах значно падає , і, отже, він іноді непридатний для квітів у горщиках. Щоб трохи підняти його, ви можете скористатися перевіреними домашніми методами, наприклад, поставити миски з водою на радіатори або повісити на них спеціальні керамічні ємності з водою. Також чудова ідея розміщувати горщики на підставках, наповнених дрібною садовою галькою. У таку підготовлену основу слід наливати воду, яка буде випаровуватися і підвищувати вологість навколо рослини. Таким чином, також ущільнений грунт у горщику перетвориться на більш пухкий. Перевіреним методом є також професійні електричні зволожувачі повітря та дощувачі для рослин.

Хвороби горшкових квітів в осінньо-зимовий період

Трапляється, що осінньо-зимовий період сприятливий для розвитку хвороб горшкових рослин . Вони можуть бути, серед інших грибок на домашніх квітах, нальоти на грунт або сіра цвіль . Квіти в горщиках залишаються особливо сприйнятливими до них, коли їх поливають занадто рясно. У першому випадку рослини, швидше за все, були атаковані борошнистою росою. Якщо ви помітили білий порошкоподібний наліт на листі, обприскайте рослину два-три рази спеціальним протигрибковим засобом. Повторювати кожні 7-10 днів. У разі нальоту ґрунту утримайтеся від поливу рослини. Після висихання ґрунту замініть приблизно 2-3 см ґрунту свіжим ґрунтом, а потім обприскайте його засобом проти цвілі. Ще однією домашньою ідеєю може бути харчова сода. Сода для цвілі в горщику тому що це чудово працює!

Зелені мешканці - справжній скарб у наших квартирах! Квіти в горщиках фотосинтезують, тобто використовуючи вуглекислий газ, вони виробляють кисень. Крім того, вони можуть підвищувати вологість в надмірно сухих приміщеннях, а також негативно іонізувати повітря, що позитивно позначається на здоров’ї домочадців. Під час опалювального сезону, який не обов'язково сприяє нашому стану і опір значно знижується, це залишається особливо важливим! Тож пам’ятайте, що рослини в горщиках - це не тільки гарна прикраса, але й заспокійлива невідкладна допомога.