Гриби і цвіль на горищі - звідки вони беруться і як з ними боротися?

Мансарда - це додаткове місце в будинку для відпочинку, розваг або розваг. Однак близькість даху, сильніші температурні впливи або вікна, встановлені безпосередньо на схилі, роблять цей простір більш вразливим для грибків і цвілі. У чому причина їх утворення та як із ними боротися?

Мікроорганізми, що розвиваються на горищі, не тільки спотворюють інтер’єр, але перш за все небезпечні для домочадців, які вдихають їх пари. Тривалі періоди перебування в приміщенні з цвіллю можуть спричинити проблеми з диханням, що особливо небезпечно для дітей та літніх людей. Рішення, яке часто використовується, - це вимити стіни, покрити їх шириною, а потім пофарбувати будь-які зміни кольору. На жаль, це допоможе лише на деякий час, оскільки найчастіше проблема набагато серйозніша і вимагає комплексних дій, іноді навіть загального ремонту.

Чому на горищі з’являється грибок?

Основною причиною розвитку цвілі і грибків на горищі є надмірна вологість, яка є наслідком занадто великої герметичності та поганої вентиляції. Тому наша боротьба з мікробами повинна починатися з усунення цих явищ, починаючи з даху. Якщо його було зроблено занадто щільно, без відтоку повітря, а на горищі у приміщеннях дуже щільні вікна, немає явища мікровентиляції і водяна пара не може виходити, і в результаті вона конденсується на стінах. Це ідеальні умови для розвитку грибків і цвілі. А отже, він дуже близький до грибка в кімнатах, неестетичних плям, проблем з диханням і повільного пошкодження конструкції даху.

Суцільний, але вентильований дах

Покрівельне покриття повинно виконувати основне завдання, тобто захищати від холоду та опадів. Однак варто пам’ятати, що це також сильно впливає на клімат у приміщенні, тому пам’ятайте про належне провітрювання даху. Це дозволяє вологи виходити назовні, а не конденсуватись у приміщенні. Ретельно зроблений дах без теплових мостів (тобто зазорів, через які виходить тепло) - це половина справи. Тому вже на етапі будівництва або ремонту варто подбати про якісну пароізоляційну фольгу, яка значно затримує надходження водяної пари з приміщення назовні. Завдяки цьому краплі не осідають на стінах і стелі, а кроквяна конструкція набагато безпечніша. Фольгу потрібно розміщувати між теплоізоляцією та фінішним шаром мансарди - найчастіше це гіпсокартонні плити. У нас є кілька варіантів на вибір:неармована фольга - найдешевша та найменш ефективна фольга з армованої поліпропіленовою сіткою - дорожча, але довговічніша і разом з хорошою пароізоляцією гарантує належну герметичність покрівлі та пароізоляційна фольга - найбільш довговічний та ефективний захист від вологи з можливістю відведення надлишків водяної пари назовні . Вибирайте виріб найвищої якості, в цьому випадку не варто керуватися ціною, оскільки дешевший товар може призвести до пошкодження, видалення якого передбачає дорогий ремонт.з можливістю відведення зайвої водяної пари назовні. Вибирайте товар найвищої якості, в цьому випадку не варто керуватися ціною, оскільки дешевший товар може призвести до пошкодження, видалення якого передбачає дорогий ремонт.з можливістю відведення зайвої водяної пари назовні. Вибирайте товар найвищої якості, в цьому випадку не варто керуватися ціною, оскільки дешевший товар може призвести до пошкодження, видалення якого передбачає дорогий ремонт.

Правильно утеплені мансардні вікна

Проблеми з цвіллю та грибком - справа не лише даху, але й вікон. Забезпечте достатню ізоляцію навколо отворів та стиків покрівлі. Найкраще закрити ці місця пароізоляційною фольгою, а вже потім класти на неї гіпсокартон, дошки або панелі. Вікна не повинні бути занадто щільними, варто використовувати сучасні вироби з мікровентиляцією та дифузорами. Завдяки їм потік водяної пари з кімнати назовні буде вільним, а волога не буде осідати на стінах і стелі. Також слід пам’ятати, що радіатор повинен розташовуватися під вікном - циркуляція теплого повітря в опалювальний сезон зменшить явище конденсації водяної пари на вікні.

Як запобігти розмноженню мікроорганізмів?

У весняно-осінній сезон, незважаючи на правильно зроблену ферму на даху та правильну установку вікон, ми можемо відчувати більше вологи в кімнатах. Сушарка з миттям у вітальні, приготування їжі на кухні або гаряча ванна у ванній сприяють появі більшої кількості водяної пари. У такій ситуації особливо важлива профілактика, тобто провітрювання кімнат, незалежно від зовнішньої температури. Також варто мати вдома моліцид, але пам’ятайте, що це хімічні препарати з сильним ефектом і шкідливі для людей. Якщо нам доводиться його застосовувати, нам слід діяти з урахуванням усіх правил безпеки та переїхати на інше місце на кілька днів, щоб не вдихати небезпечні пари. Після завершення всіх необхідних робіт необхідно ретельно провітрити все приміщення. Але пригадаймощо періодичні середовища існування грибів становлять більш серйозну проблему, і необхідно буде видалити його джерело.

Красиво оформлений мансарда повинен бути не тільки стильним, але і безпечним. Поява грибків і цвілі, на жаль, становить пряму загрозу для домочадців і всієї конструкції будинку. Варто подбати про усунення джерела утворення вологи, щоб насолодитися теплим, комфортним місцем для відпочинку.