Камін - що слід знати перед покупкою?

Придбання каміна - це інвестиція на довгі роки, тому варто уважно врахувати наші очікування та вибрати рішення, яке найкраще їм підходить. У каміна є багато переваг, тому не дивно, що багато хто з нас мріє про довгі вечори, проведені з мерехтливим полум’ям вогню. Камін може успішно стати серцем сімейного вогнища і, крім своєї головної ролі, а саме опалення приміщень, внести трохи магії у повсякденне життя мешканців будинку.

Вибираючи камін, варто врахувати, яку функцію він повинен виконувати в нашому домі - в основному він повинен прикрашати репрезентативну вітальню, або опалювати не тільки одну кімнату, але і весь будинок? Інвестиційні та експлуатаційні витрати, естетичні цінності та комфорт експлуатації також важливі - як узгодити всі вимоги та вибрати правильний камін для вашого будинку? Разом з виробником камінів Kratki ми відповідаємо на найважливіші питання щодо придбання каміну!

Чи можете ви встановити камін у своєму будинку?

Пам'ятайте, що установка каміна передбачає виконання декількох вимог, без яких монтаж неможливий. Пожежні норми дозволяють встановлювати камін лише в житлових будинках: односімейному, фермерському та індивідуальному відпочинку та малоповерхових багатоквартирних будинках. Це пов’язано з необхідністю тримати відкриту трубу димоходу.

Камін повинен розміщуватися в безпосередній близькості від димоходу, а димохід повинен мати ширину не менше 4 метрів, а його діаметр повинен відповідати діаметру випускного отвору камінної топки. Занадто вузький димохід може не збирати вихлопні гази і, як наслідок, викликати задимлення в приміщенні! Вставку слід монтувати на стінах з негорючих матеріалів, додатково захищених ізоляційними плитами. Підкладка, на якій розміщена вставка, також повинна бути негорючим і довговічною - тому перевірте, чи витримує стеля або фундамент навантаження важкого каміна.

Також важливо дотримуватися відповідної відстані між вставкою та стіною та ізоляцією - близько 12 см, що дозволить нагрівати повітря, яке циркулює навколо вставки. Корпус повинен бути термостійким і мати відповідну кількість камінних решіток для видалення гарячого повітря з корпусу вставки.

Встановлення газових вставок не вимагає традиційного димоходу - система коаксіальних труб дозволяє встановлювати в приміщеннях без димоходу, достатньо вивести трубу за межі стіни будівлі або даху.

Камінна топка - якою вона повинна бути?

Перше запитання, на яке слід відповісти, стосується головної функції, яку буде виконувати камін у нашому домі - декоративної чи функції опалення? Правильний вибір камінної топки є важливим елементом конструкції каміну. Якщо камін буде використовуватися як джерело домашнього опалення, вам слід зробити систему труб для ДГП (розподіл гарячого повітря) або вибрати вставку з водяною сорочкою, яку ми підключаємо до існуючого центрального опалення (центрального опалення) або системи теплої підлоги.

Найважливішим параметром кожного каміна, на який слід звернути особливу увагу перед покупкою, є його потужність. Номінальна потужність приладу повинна бути точно підібрана до розмірів будинку - якщо камін має занадто малу потужність опалення, пристрій не забезпечить очікувану кількість тепла, незважаючи на використання великої кількості палива. Якщо, навпаки, вставка має занадто велику потужність нагріву щодо розміру, ми, безумовно, відчуємо тепловий дискомфорт, пов’язаний із занадто високою температурою всередині. Потрібно припустити, що 1 кВт потужності дозволить нам обігріти 10 квадратних метрів простору - таким чином ми підлаштуємо топки каміну під розмір нашого будинку. Однак варто взяти до уваги деякі змінні, такі як вік будівлі та ступінь ізоляції, і перш за все споживання будівлі у теплі, виражене у Вт / м2.

Важливий також матеріал, з якого виготовлена ​​камінна топка - це може бути чавун, сталь, пристосована для роботи при високих температурах, або комбінація обох матеріалів. Ці матеріали стійкі до великих температурних перепадів, а також накопичують тепло, що утворюється під час горіння. Сучасні камінні топки зазвичай виготовляються зі сталевих пластин - камера згоряння облицьована теплоакумулюючим матеріалом, що підвищує температуру в печі. Це часто шамотна шахта або, як у випадку з камінними топками Kratki, суміш шамоту та бетону, що називається Acumotte. В результаті смола вигорає, що полегшує підтримку каміна в чистоті та позитивно впливає на ефективність горіння.

Чавунні камінні топки добре зберігають тепло. Матеріал виготовлення також перекладається на стиль вставки - сталеві вставки характеризуються простою формою, тоді як чавунні вставки часто мають декоративні аксесуари, тому перші більше підходять для сучасних інтер'єрів, а другі - в класичному або сільському стилі.

Ще одна особливість, на яку варто звернути увагу, - товщина стінок топки. Вибір тонкостінної вставки гарантує низьку ціну, що, на жаль, не поєднується з якістю - нерівномірний нагрів вставки спричиняє пошкодження вставки, а у випадку крихкого чавуну - розтріскування. Важкі вставки з товстими стінками є найбільш довговічними і в той же час найбільш міцними.

Sylwester Kałwiński Технічний фахівець, компанія Kratki

Вибираючи камінні топки, варто звернути увагу на кілька питань. Перш за все, яка ефективність пристрою - чим він вищий, тим ефективніші та ефективніші каміни. По-друге, чи протестовано камін у відповідному інституті та чи є у нього всі сертифікати, що дозволяють використовувати його, і яка гарантія надається виробником. Матеріал виконання також є важливим питанням. Камінні топки можуть бути виготовлені з чавуну або сталі. Чавунні вставки повинні мати досить товсті стінки, хв. 8 мм, що гарантує їх безвідмовну роботу. У випадку зі сталевими камінами, найкраще, якщо вони будуть виготовлені з котельного металу товщиною 4-5 мм. Крім того, камера згоряння може мати керамічну підкладку: шамот, акумоту. Завдяки своїм властивостямвони сприяють підвищенню температури горіння всередині печі, що підвищує ефективність роботи каміна.

Індивідуальні переваги - простота використання та дизайну

На ринку є камінні топки, розроблені з метою забезпечення високого комфорту використання. Камінні топки Kratki оснащені дверцятами, що працюють в системі підйому, в яких скло піднімається вгору - таке рішення застосовувалося в тристоронній заскленій товщі NBC і NBU. Додатковий механізм відкриває бічні вікна для зручності чищення.

Також варто звернути увагу на вставки, оснащені чистою скляною системою - вона знаходиться у згаданому вище каміні, а також моделі Lucy, MBO, Zuzia та MBZ. Система працює, рівномірно розподіляючи потік повітря, який охоплює скло і мінімізує накопичення сажі. Пропозиція включає бездротові каміни, в яких т. Зв допалювання попелом - це означає, що паливо спалюється з мінімальною кількістю дрібної золи, максимально використовуючи теплову енергію з деревини. Такою функцією, серед інших, є внесок М.Б., Наді. Камінні топки оснащені системою подачі повітря ззовні безпосередньо в камеру згоряння - це призводить до більш ефективного згоряння та більшого комфорту використання, а кисень не береться зсередини будинку.

Окрім функцій, що забезпечують винятковий комфорт, які оснащені сучасними камінами, важливий і дизайн - камінні топки з нестандартними формами можуть стати унікальним, функціональним прикрасою будинку. До нестандартних рішень марки Kratki належать газові каміни Leo з панорамним, горизонтальним оглядом вогню, а також THOR у вигляді окремо стоячої сталевої печі з цікавою, геометричною формою кубоподібної форми. Індивідуальні функції, пропоновані окремими моделями камінів, іноді можуть стати вирішальним критерієм вибору - тому перед покупкою перевірте всі зручності та налаштуйте камін відповідно до ваших вимог.

Перш ніж купувати камін, вирішіть, яку функцію він буде виконувати у вашому домі і які рішення від нього ви очікуєте для підвищення комфорту використання. Зверніть увагу на якість виготовлення, використані матеріали, бажаний стиль та дизайн та виберіть місце для його розміщення відповідно до вимог безпеки. Підготуйте свій будинок належним чином, і камін стане надійною прикрасою для вашого інтер’єру та унікальним острівцем сімейного тепла, де домочадці із задоволенням проведуть час разом.