Кухня на горищі - на що звернути увагу при облаштуванні?

Раніше мансардні квартири трактувались як найскромніші, сьогодні стильні простори, влаштовані «під небом», дуже часто вважалися справжньою розкішшю. Просто погляньте на ексклюзивні американські пентхауси, розташовані на верхніх поверхах високих хмарочосів.

Неважко помітити, що нам все більше подобаються горища! Це, однак, не дивно - пристосовані горища можуть зачарувати своїм затишком, оригінальною архітектурою та прекрасними краєвидами з вікон. Ідеально освітлений вдень, вночі вони запрошують зоряне небо всередину. Однак, хоча облаштування спальні чи вітальні на горищі зазвичай не є складною ергономічною неприємністю, проектування практичної кухні робить це. То на що слід звернути увагу, облаштовуючи зручний інтер’єр кухні прямо під дахом? Ми спробували включити цінні поради у наступні параграфи.

Які меблі та побутова техніка для кухні на горищі?

Кухні на мансарді зазвичай мають надзвичайно вирізані косі, які нелегко поєднати зі стандартними шафами. Тому не дивно, що кожен досвідчений дизайнер порадить вам інвестувати в обладнану кухню. Завдяки цьому ви отримаєте атмосферну, незвичну і, перш за все, продуману кухню, де кожен сантиметр буде правильно розставлений. Чудовим рішенням є проектування шаф, які «закінчуються» похилими косами. Такі будівлі виглядають надзвичайно цілісно і гармонійно, а головне, ними можна користуватися по максимуму. Всередині шаф варто розмістити на напрямних розумні системи організації простору, такі як підшивки, органайзери або кошики.

Якщо можливо, побудуйте побутову техніку, наприклад, холодильник або плиту, до стіни в повнорозмірний розмір. Це особливо важливо у випадку з піччю - пристрій вимагає встановлення витяжки або абсорбера, що може бути неможливим на похилій стіні. Якщо встановити плиту біля високої стіни неможливо, можливо, у вас виникне спокуса встановити витяжку, спеціально призначену для стільниці. Такі ультрасучасні моделі спритно «ховаються» в шафах, що стоять.

Як боротися зі стінками колін?

Мансарди знаходяться під абсолютним контролем колінних стін, і, повірте нам, не хочеться бути інакше! (Для непосвячених: колінна стіна - це горищна стіна, яка стоїть на стелі останнього поверху, проходить вздовж схилу даху.) Отже, дизайн кухні повинен бути адаптований насамперед до їх висоти. На кухнях зі стінами висотою близько 75-80 см відмовтеся від класичних меблів. Такі шафи будуть низькими і незручними, що робить його абсолютно неенергономічним. У цьому типі інтер’єру краще використовувати ряд відсіків, в яких можна заховати менші кухонні прилади, посуд або святкові скатертини. Де ж тоді лінія кухонних меблів? Якщо дах двосхила, можна влаштувати фуршет під повнорозмірну стіну. Модний острів чудово підійде для великих кімнат,в якому варто встановити плиту або варильну поверхню. У кімнаті з ліктьовими стінами, що досягають 90 см, ви можете легко спроектувати серію стоячих шаф. У свою чергу, більш високі стінки колін, що досягають щонайменше 110 см, вже дозволяють легко пристосувати мансардну кухню - тут можна помістити як фуршет, так і низку підвісних шаф.

Яке розташування шаф буде найбільш функціональним на мансардній кухні?

На маленьких квадратних кухнях на горищі з одним нахилом і високою колінною стіною ідеально підійде розташування літери «L». Таке розташування шаф дозволить використовувати обстановку, подібну до т.зв. золотий трикутник, згідно з яким з лівого боку повинні бути послідовно: зона інвентарю (холодильник, морозильна камера, шафа-комора), зона зберігання (посуд), мийка (раковина, посудомийна машина, сушарка, сміттєвий бак), зона приготування їжі (стільниця робоча зона, обробні дошки, ножі, спеції) та зона готування. У випадку з похилою кухнею, ми радимо вам порушити одне з правил робочого трикутника і розмістити зону приготування відразу за зоною подачі. Завдяки такому налаштуванню ви зможете встановити плиту з витяжкою. Поруч з вікном є раковина, злив та невелика стільниця.Таке розумне розташування зон дозволить вам скоротити відстань, яку ви щодня подорожуєте на кухні. Також зверніть увагу, що шафи, розташовані у формі літери «L», створять привітний, відкритий простір, в якому ви зможете влаштувати інтимний куточок для їжі. На дуже довгих і вузьких кухнях з високою колінною стіною найкраще використовувати подовжену форму "U". Як і у випадку з "L" -кі, це надзвичайно вигідне планування завдяки максимальному використанню площі приміщення, а також близькості певних зон одна до одної.На дуже довгих і вузьких кухнях з високою колінною стіною найкраще використовувати подовжену форму "U". Як і у випадку з "L" -кі, це надзвичайно вигідне планування завдяки максимальному використанню площі приміщення, а також близькості певних зон одна до одної.На дуже довгих і вузьких кухнях з високою колінною стіною найкраще використовувати подовжену форму "U". Як і у випадку з "L" -кі, це надзвичайно вигідне планування завдяки максимальному використанню площі приміщення, а також близькості певних зон одна до одної.

Чому вікна та вентиляція так важливі на мансардній кухні?

У випадку з мансардною кухнею найважливішими аспектами є правильний підбір вікон та ефективна вентиляція. Чудово, коли віконні отвори розташовані зі сходу чи півночі - тут сонце світить лише частину дня, а отже кухня не піддається надмірному нагріванню. Якщо ваші вікна виходять на захід або південь, подумайте про розумні світловідбиваючі жалюзі або сучасні тенти. На думку експертів, правильно підібрані тенти зменшують кількість надходить тепла на цілих 72% і знижують температуру всередині до 5%. Їх прозора структура означає, що вони не обмежують огляд з вікна та доступ світла. Крім того, варто інвестувати у вікна з повітрозабірниками, які дозволять вільний потік повітря. Така функція корисна як у спекотне задушливе літо, так і в холодну зиму,коли ми неохоче відкриваємо вікна. Розглядаючи вибір вікон, уважно проаналізуйте їх форму та розміри. Пам’ятайте, що для того, щоб кухня була добре освітленою, розмір вікна повинен відповідати 10% його підлоги. І, нарешті, ще одна важлива порада - коливаючись між витяжкою з функцією витяжки та витяжкою, обов’язково робіть ставку на першу. Витяжка працює у відкритому режимі, тому виводить повітря з кухні назовні. В результаті всі домішки і неприємні запахи «вириваються» з салону, і повітря автоматично стає прохолоднішим.І, нарешті, ще одна важлива порада - коливаючись між витяжкою з функцією витяжки та витяжкою, обов’язково виберіть першу. Витяжка працює у відкритому режимі, тому виводить повітря з кухні назовні. В результаті всі домішки і неприємні запахи «вириваються» з салону, і повітря автоматично стає прохолоднішим.І нарешті, ще одна важлива порада - коливаючись між витяжкою з функцією витяжки та витяжкою, обов’язково робіть ставку на першу. Витяжка працює у відкритому режимі, тому виводить повітря з кухні назовні. В результаті всі домішки і неприємні запахи «вириваються» з салону, і повітря автоматично стає прохолоднішим.

Як прикрасити мансардну кухню?

На кухні, розташованій на горищі, вибирайте досить світлі кольори, світлі матеріали та витончені прикраси. Нахили самі по собі декоративні, тому варто максимально виділити їх чарівність. Цей тип архітектури красиво виглядає в компанії з яскравою цеглою і стильними стельовими балками. Тут чудово виглядають пастельні відбілені тони - слонова кістка, жовті, блюзові або апетитні пудингові відтінки. Якщо вам цього не потрібно, не закривайте вікна м’ясистими матеріалами - зупиніть свій вибір на тонкій завісі з вуалью або мереживній емалі. Пам’ятайте, що воно повинно бути тонким, але одночасно стильним та затишним!

Кухонний інтер’єр на горищі - справжній виклик навіть для найдосвідченіших дизайнерів. Однак завдяки цьому він може виявитися справжньою перлиною дизайнера! Величезність серця і терпіння в поєднанні з дизайнерським ентузіазмом і головою, сповненою ідей, є найкращим рецептом оригінальної, продуманої та функціональної кухні. Це може бути не найпростіший виклик, але бажаючи - це вміти! Ми стискаємо пальці! :)