Ряди дилем, тобто одноповерховий чи двоповерховий будинок?

Це тема, яка виходить далеко за межі наших приватних уподобань та уподобань. Дійсно, критерій смаку тут надзвичайно важливий, але шукаючи відповідь на питання «одно- чи багатоповерховий», ми скоріше заходимо у води теми зручності та функціональності, а крім того - планування та прогнозування.

Для того, щоб пізнати та детально проаналізувати наші потреби, архітектор задасть нам ряд питань про «будинок мрії» та «будинок потреб». І тоді він підкаже, які рішення варто обрати і на які поступки піти, щоб обидва малюнки перекривались. Скільки людей буде жити в будівлі? Будинок будується для потреб розширеної родини? Чи плануємо збільшити сім’ю? Всі ці фактори актуальні при виборі проекту будинку - одноповерхового або двоповерхового.

Досить одного поверху

Підрядники сходяться на думці, що одноповерхові будинки будувати найпростіше, але це не обов'язково передбачає менші інвестиційні витрати. "У випадку з одноповерховими будинками, через розташування всіх кімнат на одному поверсі, нам знадобиться більш простора і водночас дорога ділянка", - говорить Бартош Рибський, менеджер з продажу Novio.pl. Такі елементи, як конструкція даху та фундаменти, також будуть дорожчими (через більшу площу забудови порівняно з будинком з мансардою) ".

Плюси і мінуси першого поверху

Одноповерхові будинки найкраще працюватимуть, коли серед домочадців є люди похилого віку, інваліди або маленькі діти. Завдяки цьому ми усуваємо проблеми з підйомом по сходах або виходом на перший поверх - усі зони будинку в основному доступні.

З іншого боку, увагу привертає виклик спілкування в одноповерховому будинку. Планування всіх кімнат і зон на одному рівні є досить складним завданням навіть для досвідченого архітектора. "У одноповерхових будинків багато кімнат на одному поверсі, що вимагає з'єднання їх з лабіринтом коридорів та залів, які штучно збільшують корисну площу", - пояснює Бартош Рибський. Слід також пам’ятати про такі, здавалося б, незначні проблеми, такі як включення ванної кімнати до дизайну будівлі (Один чи два? Де? Планування на першому поверсі ускладнює сантехніку).

А може, двоповерховий?

Неможливо протистояти враженню, що багатоповерхові будинки трохи популярніші за одноповерхові - особливо ті, що мають корисний мансарду як другий поверх. Чи є вища ціна, пов’язана з популярністю? "У разі будівель з мансардою додаткові витрати будуть спричинені будівництвом сходів, облаштуванням мансарди або встановленням додаткових вікон на другому поверсі", - пропонує Бартош Рибський з Novio.pl. Однак, як він підкреслює, різниця у вартості буде незначною. Пам’ятайте, що у випадку з багатоповерховими будинками економія пов’язана, зокрема, з іншими з придбанням земельної ділянки. Кожен метр ділянки буквально на вагу золота, і двоповерхова будівля «поміститься» на меншій площі, ніж одноповерхова.

У двоповерховій будівлі розділити інтер’єр на функціональні зони набагато простіше. На першому поверсі ми зазвичай розміщуємо громадську, денну та «соціальну» зони, тобто вітальню та кухню, а на першому поверсі - приватну частину, т.зв. нічна кімната зі спальнями домочадців та кімнатою для гостей. Існує також різне, але все ж практичне обґрунтування цього поділу. Якщо ми плануємо спальні нагорі, протягом дня ми зможемо підтримувати в них трохи нижчу температуру, ніж на першому поверсі. Це заощадить нас на рахунках за опалення.

Погляд у майбутнє

Проекти багатоповерхових будинків, особливо будинків з мансардою для подальшої адаптації, креслюються, зокрема, інвестори, які серйозно ставляться до майбутнього. «Такі будівлі найчастіше вибирають молоді люди, які планують поступово розширювати свою сім’ю, а отже, шукають рішення, яке забезпечить функціональність та безперебійне розширення будинку в майбутньому, - каже Катажина Браун-Шульц, архітектор з дизайнерської студії ARCHIPELAG. У таких проектах на першому поверсі є денна зона з кухнею та вітальнею та нічна зона з двома-трьома спальнями, тоді як мансарда має відкритий простір, який можна облаштувати відповідно до власних потреб та уподобань ", - продовжує він.

Таким чином ми отримуємо зручний простір, який ми можемо вільно адаптувати - залежно від наших мінливих потреб або уподобань. «Більшість інвесторів перетворюють мансарду в додаткові кімнати для дітей або планують там інтимний притулок виключно для батьків - велику спальню з власною ванною кімнатою та гардеробною. Ви також можете влаштувати тут тихий кабінет або сонячну студію », - каже архітектор.

Як вибрати?

Поверховість часто є результатом площі ділянки. Більші площі не обмежують нас і не дають нашій фантазії розгулу, тоді як невелика земельна ділянка може ефективно охолодити ентузіазм любителів одноповерхових будівель. Однак, як припускає Бартош Рибський з Novio.pl, те, який проект ми обираємо, має бути результатом ретельного аналізу багатьох додаткових факторів."Чи є ділянка настільки регульованою та просторою, що дозволить інвестору вільно розмістити на ній одноповерховий будинок із більшою площею забудови? Чи може інвестор дозволити собі дорожчу, просторішу земельну ділянку для одноповерхового будинку? У нього біда чи йому доведеться підніматися сходами? Чи умови зонування чи місцевий план зонування для його ділянки більше не встановлюють кут нахилу даху, наприклад, від 10 до 25 градусів, який вони автоматично приймуть для нього рішення і накладуть на нього будівництво одноповерхового будинку? " - перераховує він.

Виявляється, дилема не лише естетична, а й функціональна.