Які міжкімнатні сходи вибрати - огляд натхнення

"Stairway to Heaven" - одна з найкрасивіших і найвідоміших робіт легендарної групи Led Zeppelin. Глибокий текст і фантастична мелодія захоплюють серце майже кожного поціновувача рок-звуків. Цікаво, що сходи - це елемент, який дуже часто з’являється у світі мистецтва - монументальні сходинки із захопленням писали Мемлінг або Гауді, а сценографічні Іспанські сходи, спроектовані Франческо Де Санктісом та Алессандро Спекчі, вважаються одними з найбільш пишних будівель, побудованих у період рококо.

Сходи, безперечно, є надзвичайно важливим архітектурним елементом. Вони складають не лише конкретний маршрут, який є сполучною ланкою між рівнями, але також важливу, часто дуже декоративну частину інтер’єру. При проектуванні приміщення, де будуть розташовані сходинки, слід уважно продумати їх форму, розміри та матеріал, з якого вони будуть побудовані. Завдяки цьому інтер’єр буде не тільки функціональним, але і гармонійним.

Класичний варіант - перила або сходи?

Однією з найбільш часто вибираних конструкцій сходів є конструкції з повними ступенями та ажурною балюстрадою. Це рішення є не тільки безпечним і зручним, але і стильним. Балюстрада може бути сформована, наприклад, за допомогою точених дерев'яних прогонів, які, якщо їх побілити, ідеально відповідатимуть провансальській або пошарпано-шикарній умові. Деякі обирають мінімалістські металеві або алюмінієві поручні - це, в свою чергу, виявиться чудовим акцентом у сучасному інтер’єрі в стилі хай-тек. Повна сходи - це також зручність - прямо під сходами ви можете влаштувати невелику шафу для одягу або склад, наприклад, для дров. Але в чому переваги закритих сходів? Звичайно, він ізолює денну зону від нічної, завдяки чому на першому поверсі набагато тихіше. Хоча відкриті сходи додають інтер’єру легкості, але в той же час роблять вхід на вершину інтимним,приватний характер.

Які дерев'яні сходи вибрати?

Дерев’яні сходи - це красиво, елегантно і класично. Вони ідеально гармонують з дерев’яною підлогою, додають затишку інтер’єру і надзвичайно універсальні - підходять практично до будь-якого стилю облаштування. Дизайнери радять вибирати лише моделі з твердої «самородної» деревини, такі як дуб і бук, або тверді екзотичні породи - червоне дерево, венге або ятоба. Окрім довговічності, такі сходи характеризуватимуться прекрасним глибоким кольором і благородним зернистим покриттям. Важливим є також волога деревини. Він не повинен бути більше 8%. В даний час найпопулярнішими дерев'яними сходами є клеєні багатошарові сходи - і дуже добре, адже цей вид виробів, на відміну від масивної деревини, стійкий до викривлення. За дерев'яними сходами слід доглядати так само,як для паркетних або підлогових дощок - лаковану деревину з підпиленою поверхнею слід шліфувати та змащувати, підтримувати відповідною підготовкою.

Кам'яні сходи - для яких інтер'єрів?

Кам'яні сходи - це суть розкішних рішень. Тверді, елегантні та блискучі, вони чудово вписуються в елегантні класичні аранжування, мінімалістичний дизайн та дещо збочений тренд гламуру. Найпопулярнішими матеріалами для сходів є мармур і граніт. Не дивно - ці матеріали не тільки ексклюзивні, але й стійкі до механічних пошкоджень. Якщо ви мрієте про виключно тверді сходи, вибирайте граніт, який твердіший і стійкіший до плям, ніж мармур. Перевагою граніту є також широка кольорова гама - починаючи від білого і чорного, переходячи через сірий і бежевий, закінчуючи зеленим, синім або витонченим рожевим. Найбільшим недоліком кам’яних сходів є, звичайно, ціна - за метр найякіснішого матеріалу слід заплатити до 1500 злотих. Однаково важливі,для обрізки ступенів потрібне спеціалізоване обладнання. Крім того, камінь дуже важкий і холодний на дотик, тому може не сподобатися любителям затишних обробок.

Легкий ажур - для яких інтер’єрів?

Ажурні сходи стають все більш популярними. Легкі конструкції найчастіше зустрічаються в невеликих інтер’єрах у сучасному стилі. Великою перевагою сходів цього типу є їх витончена форма, яка не переповнює приміщення і не блокує світловий потік. Хтось вибирає традиційні дерев'яні сходинки, хтось - оригінальні елементи з товстого загартованого скла. В обох випадках сходинки можуть виглядати надзвичайно дизайнерськими - потрібен лише мінімалістичний поручень, цікаве світлодіодне освітлення та сходи починають нагадувати оригінальний витвір сучасного мистецтва. Єдиний мінус скляних сходів полягає в тому, що їх важко утримувати в чистоті.

А може, промислові сходи?

Оригінальні інтер’єри в стилі лофт стають все більш популярними. І не дивно! Вони просторі, інтригуючі та сповнені світла. У таких просторах зазвичай панують антресолі, що робить сходи необхідною. Однією з відносно класичних пропозицій є конкретні кроки. Залізобетон, безсумнівно, довговічний, міцний і до того ж дуже модний останнім часом. Він ідеально вписується в строгі мінімалістські інтер’єри, надаючи їм надзвичайний характер. Варто зазначити, що для бетону не потрібні ніякі консерванти. Однак, як виявляється, її довговічність може бути сприйнята дехто як недолік - люди, які планують кардинальні зміни в інтер’єрі, повинні враховувати той факт, що конструкція сходів дуже важка і важка для переробки. Отже, якщо ваш план включає метаморфозу інтер’єру,краще вибрати трохи світліші сходи зі сталі або металу.

Сходи - розумні ідеї для розвитку

Сходи нерівні! Про це свідчить не тільки використаний матеріал або форма сходинок, але й загальна концепція дизайну. Як згадувалося в попередніх параграфах, під сходами можна облаштувати практичне місце для зберігання речей або зручний гардероб. Деякі люди вирішують оформити інтимну їдальню або робочий куточок під сходинками нитки кухонних шаф. Однак пам’ятайте, що такий тип рішень найкраще працюватиме за вбудованих етапів. У приміщеннях, де сходи ведуть до антресолі, збоку сходи можна обробити як практичну книжкову шафу або встановити в ній низьку шафу для сезонного взуття. Це відмінна функція для економії місця - особливо в невеликих приміщеннях.

А може, вигадливі гвинтові сходи?

У невеликих інтер’єрах, де немає місця для т. Зв одно- або двошвидкісні сходи з майданчиком, варто встановити гвинтові сходи. Їх хід вписаний по колу, а сходинки мають клиноподібну форму, які з'єднуються з центрально розташованим стовпом. Це зручне та ефективне рішення, яке чудово підійде для невеликих будинків або дворівневих квартир. Сходи найчастіше виготовляються з дерева або сталі. Прості моделі чудово підійдуть для промислових або скандинавських інтер’єрів, тоді як ті, що рясно декоровані, швидко опиняться в еклектичних, прованських чи пошарпаних шикарних просторах. Великою перевагою гвинтових сходів є той факт, що вони недорогі. Недоліки? На жаль, вони можуть бути крутими.

Здавалося б, сходи - це лише нейтральний фон для дизайну інтер’єру. Нічого не може бути більше неправильно! Деякі моделі є справжніми дизайнерськими дорогоцінними каменями, завдяки яким ви зможете піднятися на наступні щаблі ідеального дизайну.