Опалення будинку інфрачервоним світлом - корисно для здоров’я!

На сьогоднішній день інфрачервоне опалення - один із найбільш часто вибираних альтернативних способів опалення будинків. Вони вважаються ефективними, здоровими та безпечними в повсякденному використанні. Чи справді це настільки ефективно та вигідно, як стверджують виробники?

Сучасне рішення

Однією з переваг інфрачервоного опалення є те, що воно не викликає конвекції - тобто руху повітря - що значно підвищує комфорт перебування в приміщенні. Це дає приємне відчуття тепла, схоже на відчуття, коли ми знаходимося на сонці. Тепло виділяється безпосередньо на стіни, меблі та людей в інтер’єрі. Цей процес відбувається за набагато коротший час, ніж при конвекційному нагріванні, при якому повітря переміщується. Цікаво, що приміщення, що опалюється за допомогою інфрачервоного випромінювання, важче охолодити порівняно з приміщенням, що опалюється традиційним методом. Це можливо завдяки великим кутам поширення інфрачервоної хвилі по всьому об’єму кімнати.

Ще однією важливою особливістю інфрачервоного опалення є відсутність ефекту вологи, що добре для нашої циркуляції та загального самопочуття. Завдяки інфрачервоному випромінюванню в кімнатах не утворюється грибок і цвіль. Людям, що страждають алергією та астмою, а також тим, хто одужує від простудних захворювань та риніту, не потрібно переконувати в перевагах нагрівання цим методом.

односімейний будинок з садом

Простий механізм

Механізм роботи зазначеного типу опалення порівняно простий. Все живиться від електрики, а нагрівальні панелі підключені до цифрового контролера з програмістом. Також у кожному приміщенні встановлений термостат, який дозволяє контролювати температуру. Машина вмикає та вимикає опалення залежно від уподобань користувача. Невидиме для людського ока випромінювання випромінюється з поверхні нагрівальної пластини. На відміну від зовнішнього вигляду, це не нова технологія - інфрачервоні промені використовуються в пультах дистанційного керування телевізора, якими ми користуємося вже багато років.

Панельні інфрачервоні обігрівачі, залежно від ізоляції будівлі, слід правильно підбирати за розмірами та кубатурою приміщень, в яких вони розташовані. Ми можемо монтувати їх практично на будь-якій поверхні - цегляна стіна, гіпсокартон, дерев’яні дошки або вагонка з ПВХ. Панель опалення може розташовуватися як на стелі, так і на внутрішніх стінах кімнати. Однак ми не повинні встановлювати його на зовнішніх стінах. У той же час рекомендується, щоб відстань між панельним обігрівачем та іншими предметами та людьми в приміщенні становила не менше 25 см. Пам’ятайте, що опалювальні панелі віддають тепло з різних кутів. Тому ми не повинні покривати їх меблями чи іншими типами будівель. Диски також не слід вмикати більше 6 годин на день.

Добре продумана інвестиція

Як і при будь-яких інвестиціях, вартість інфрачервоного опалення залежить від багатьох факторів. Тому, перш ніж ми вирішимо вибрати цей метод, слід звернути увагу на кілька питань.

Найголовніше з них - розташування приміщень, що опалюються. Вони на першому або верхньому поверсі? Який їх зріст? Скільки людей там зазвичай? Якої температури ми очікуємо в них? Ми хочемо, щоб температуру в приміщенні контролював автоматичний програміст, або ми вважаємо за краще встановлювати її вручну? Всі ці питання впливають на кінцеву ціну системи опалення.

Ми також повинні переконатися, з яких матеріалів виготовлені вікна, з якими частинами світу вони стикаються, чи мають вони рулонні штори та як часто ми ними користуємось. Не забудьте перевірити його ефективність при перетворенні струму в інфрачервоне випромінювання, перш ніж купувати комплект. Як виявляється, різниця між окремими моделями радіаторів може становити від 50 до навіть 90 відсотків. У свою чергу, робочі температури радіаторів також змінюються. Звичайно, пристрої, виготовлені з кращих компонентів, дорожчі, завдяки чому вони швидше досягають високих температур.

Пам’ятаючи, що ціни на електроенергію не найдешевші, рішення про опалення приміщень за допомогою інфрачервоного випромінювання повинно бути продуманим, а самі інвестиції слід правильно розрахувати. Немає однозначної відповіді на питання, чи нижчі витрати на інфрачервоне опалення в порівнянні з конвекційним опаленням. Кожна будівля різна і кожна сама визначає, скільки теплової енергії потрібно використовувати для її хорошого обігріву.

Зміст статті з’явився на веб-сайті люб’язно dom.wp.pl. Автор тексту: Томаш Грінкевич.