5 найпоширеніших помилок, допущених при проектуванні сходів

Зручні внутрішні сходи є надзвичайно важливим архітектурним елементом - незалежно від того, живете ви в окремій віллі, терасному будинку чи дворівневій квартирі. Сходинки завжди повинні бути добре профільованими, стійкими та неслизькими. Ергономічний дизайн сходів робить шлях зв'язку між поверхами не тільки комфортним, але і безпечним.

На жаль, нерідкі випадки, коли питанням спорудження сходинок нехтують, тому остаточний дизайн сходів виявляється далеко не ідеальним. Тож яких помилок слід уникати, щоб подолання відстані між рівнями завжди було чистим задоволенням? Запрошуємо прочитати!

Чому б вам не залишити дизайн сходів "в останню хвилину"?

Сходи - це елемент, який слід враховувати на етапі проектування окремих приміщень. Завдяки цьому ви можете правильно спланувати простір і знайти достатньо місця для будівництва сходів. На жаль, деякі люди залишають дизайн сходів до кінця, коли вже пізно для будь-яких змін у внутрішньому плануванні. Тоді часто виявляється, що в приміщенні вміщуватиметься лише вузький, не ергономічний пробіг або, що ще гірше, верх сходів буде розташовуватися занадто близько до передньої стіни на першому поверсі. Якщо відстань між стіною та останньою сходинкою не перевищує 110 см, можуть виникнути проблеми з пристроєм верхнього поверху, оскільки переміщення великих предметів меблів буде суттєво утруднено. Крім того, невідповідна конструкція сходів негативно позначиться на естетиці інтер’єру,що може здатися переважним і клаустрофобним.

Як правильно подбати про рівну висоту ступенів?

Буває, що під час будівництва будинку висота поверху істотно змінюється - іноді мова йде про більш товсту стяжку, інший раз опускаючи стелю. Такі зміни є цілком природними, і в них немає нічого поганого, але слід пам’ятати, що вони суттєво впливають на ергономіку сходів. У сходових маршах всі сходинки повинні мати однакову висоту, але коли стелю опустять, принаймні одна з них буде відрізнятися від інших. Ось чому так важливо перерахувати всі параметри після внесення змін до конструкції та переконатися, що кроки ідентичні. Пам’ятайте, що будь-який дисонанс змусить тих, хто користується сходами, втратити ритм - і це може виявитись не тільки незручним, але й небезпечним.

незвичайні сходи в стилі мінімалізм

Як я можу розробити ідеальні кроки?

Ергономічні сходи - це ті, які не тільки парні, але найбільше мають ідеальні розміри. Відповідно до технічних та будівельних норм, найбільш зручними є сходинки, висота яких не перевищує 18 см, глибина близько 30 см, а ширина не менше 90 см. Завдяки увазі до правильних пропорцій сходи не будуть крутими, і підйом по них виявиться зручним та безпечним. Крім того, не можна забувати про відповідну відстань між сходинками і стелею - дизайнери попереджають, що вона не повинна бути менше 205 см.

Зручні та стильні перила? Це абсолютно необхідне!

Зручний дизайн сходів повинен поєднуватися з зручними і стильними перилами. Якщо в будинку лише дорослі, ви можете дозволити собі перила з одного боку сходів, але якщо серед домочадців є діти, радимо встановити перила з обох боків і спробувати отримати додатковий пристрій у вигляді захисних воріт. Окрім міцної, зручної конструкції, подбайте також про естетичність поручня. Пам’ятайте, що вибраний вами тип перил матиме величезний вплив на естетику приміщення. Стилізована дерев'яна модель буде чудово виглядати в сільському, середземноморському або старовинному інтер’єрі, тоді як варіант із металевим склом ідеально підійде для мінімалістичного оформлення, такого як лофт та хай-тек.

мінімалістські сходи з сучасним багато джерелом освітлення

Чому б вам не забути про освітлення сходів?

Правильне освітлення відіграє величезну роль в облаштуванні сходів. Завдяки сучасним рішенням світло не тільки полегшує безпечне використання сходів, але і додає надзвичайного шарму всій конструкції. Тому, проектуючи сходи, слід задуматися про професійну та практичну електромонтаж. Не можна опускати, наприклад, спеціальні вимикачі, які дозволяють вмикати світло внизу сходів і вимикати вгорі. Поширеною помилкою залишати такі рішення поза дужками. На жаль, монтаж додаткових кабелів після завершення робіт може виявитися дуже дорогим і трудомістким. Окрім важливої ​​естетичної функції, світло також виконує роль «охоронця» - яскраві сходи набагато безпечніші. Тому варто звернутися до декоративних настінних бра, світлодіодних стрічок або модної галогенної фурнітури.Останні монтуються в сходах сходів або трохи вище них, у стіні. Таке стримане, тонке освітлення сподобається всім любителям романтичних аранжувань.

Хто питає, той не помиляється, - каже стара відома приказка. Тому варто запитати, перевірити, протестувати та дослідити - лише завдяки цьому ви можете уникнути помилок та спотикань. В контексті дизайну інтер’єру це особливо важливо. Зрештою, будинок - це інвестиція на роки, яка повинна бути ідеальною у всіх відношеннях!