Дахові вікна - який вибрати? 7 речей, які потрібно знати перед покупкою

Придбання дахових вікон - один з найважливіших етапів проектування або ремонту будинку. Вони мають значний вплив на функціональність та комфорт проживання в кімнатах, розташованих у найвищих частинах будівлі. Разом з торговою маркою VELUX , яка є провідним виробником вікон , ми пропонуємо те, що слід знати перед їх придбанням.

1. Розмір скління в приміщенні має велике значення

Рішення про вибір конкретних моделей мансардних вікон та план їх облаштування в кімнаті має з’явитися в нашій свідомості ще на етапі проектування будинку. Це дуже важливо для підтримки енергетичного балансу всієї будівлі та для оптимального розподілу денного світла та потоку свіжого повітря в кімнатах. Тому розташування, кількість, розмір та висота установки вікон мають велике значення для функціональності всієї квартири.

Перш за все, згідно з нормативами: площа скла в приміщенні не повинна бути менше площі його підлоги. Більше менших вікон, рівномірно розподілених по даху, буде висвітлювати інтер’єр краще, ніж вікна з однаковою площею скління. Ми можемо вибрати вікна, встановлені наборами поруч, горизонтально або вертикально. Це дозволить вам відповідати законодавчим вимогам і одночасно забезпечити потрібну кількість сонячного світла.

Якщо ми хочемо насолоджуватися світлими просторами, ми можемо вибрати різні набори дахових вікон та поєднати їх - залежно від конструкції даху - з додатковими елементами освітлення або колінними вікнами . Ми також можемо використовувати мансарду , яка є інноваційною альтернативою традиційній мансарді, забезпечуючи ще більше світла. Це рішення дозволяє встановлювати будь-які вікна на даху в наборах (4 або 6) і виглядає дуже ефективно.

2. Енергоефективні вікна дозволяють заощадити гроші

Розташування вікон даху також впливає на опалення всього будинку, і , таким чином , також економить гроші. Вони допомагають у використанні сонячної енергії, і найбільше тепла забезпечать ті, хто виходить на південь. Однак, незалежно від того, як розташовані вікна, найкраще вибирати енергозберігаючі моделі з потрійним склінням . Чому? Пам’ятайте, що через вікна виходить багато тепла. Додаткова прокладка та інноваційна конструкція ThermoTechnology ™, що використовуються у вікнах з потрійним склопакетом VELUX, полегшують збереження тепла в будинку, що на практиці призводить до чудових параметрів ізоляції та ... зниження рахунків за енергію.

3. Вікна на горище в менш типовому варіанті

Мансардні вікна асоціюються в першу чергу з класичними даховими вікнами. Тим часом інші рішення, що доповнюють моделі дахів, також набувають все більшої популярності. Це насамперед Г - подібні вікна та балконні вікна , розроблені спеціально для приміщень у найвищій частині будинку. Їх панелі покривають не тільки схили похилого даху, але і перпендикулярні йому стіни. Такі моделі оптично збільшують простір мансардних кімнат і забезпечують більше світла і прямий контакт із зовнішнім світом. Вони також є дуже стильним архітектурним елементом, який впливає на зовнішній вигляд всього інтер’єру.

4. Матеріал, з якого виготовлено вікно, повинен відповідати функції кімнати

Вибираючи дахове вікно, варто звернути увагу на матеріал, з якого воно було виготовлене. Дерево є найбільш міцним і стійким до змін погодних умов. Дерев’яні вікна також надзвичайно елегантні та стильні. Вони працюватимуть у вітальні та спальні.

Для ванних кімнат і кухонь, де віконний матеріал повинен бути більш стійким до вологи, краще використовувати дерев’яно-поліуретанові вікна . Вони покриті товстим однорідним поліуретановим покриттям, яке не дозволяє їм вбирати воду. Це захищає їх від пошкодження, а також від покриття грибком або цвіллю.

5. Вікна - це також декоративний елемент

Проектуючи новий будинок або відновлюючи старий, ми часто забуваємо, що вікна будуть частиною всього дизайну інтер’єру. Тому їх зовнішній вигляд і, отже, в першу чергу колір, повинні відповідати потенційному дизайну інтер’єру. Тим, хто оформлений в сільському, скандинавському або провансальському стилі, краще вибрати дерев'яні вікна в натуральних кольорах. Вони ідеально вписуються в ідилічний декор кімнати. З іншого боку, у приміщеннях, де переважатимуть більш холодні кольори або модний мінімалізм, краще працюватимуть дерев’яно-поліуретанові вікна універсального білого кольору.

Звичайно, вікна - це придбання на довгі роки. Декор кімнат, в яких вони знаходяться, може періодично змінюватися. З цієї причини найкраще вибирати вікна з матеріалів універсального кольору, наприклад соснового дерева.

6. Дахові вікна відрізняються способом відкривання

Вибираючи мансардні вікна , ми повинні подумати, як їх відкрити, забезпечить нам найбільший комфорт у їх використанні. Найпопулярніший варіант - це дахові вікна з центром обертання. Вони дозволяють легко відкривати та встановлювати відкриту стулку в будь-якому положенні.

Ми можемо вибрати поворотні вікна або вікна, що відкидаються, що також називаються вікнами, що відкриваються. Розворотні вікна можна розділити на дві різні групи: моделі з ручкою вгорі та ті, що мають ручку внизу стулки. Верхній отвір буде працювати в основному там, стінка коліна нижче 130 см, тому скло було встановлено дуже низько. Нижній отвір є кращим рішенням для вищих вікон, що перевищують 130 см над стінками колін.

Поворотні та відкидні вікна мають систему подвійного відкривання: за допомогою ручки ви можете підняти їх на верхні петлі до кута 45 ° і зупинити в будь-якому положенні або повернути на 180 °, використовуючи верхні ручки. Цей тип вікон використовується для встановлення у високому положенні, наприклад, з високою колінною стінкою. Вони також можуть виступати в ролі люка, оскільки широкий кут відкривання забезпечить легкий доступ до даху.

Однак ручне відкривання - не єдиний варіант управління. У пропозиції VELUX також доступні дахові вікна електрично або за допомогою сонячної енергії. Якщо ми дбаємо про електричні вікна, варто подумати про це рішення ще на етапі будівництва та провести електричний кабель до околиць вікна, щоб керувати ним за допомогою настінної клавіатури. Цей метод управління буде ідеальним у місцях, де важко отримати доступ до вікон - наприклад, на великій висоті, а також там, де ми просто дбаємо про комфорт вище середнього.

Електричні та сонячні моделі також можуть бути оснащені інтелектуальною системою клімат-контролю на горищі, яка дозволяє управляти вікнами та ролетами від рівня застосування, а також може самостійно закривати та відкривати їх на основі даних датчиків якості повітря та місцевих метеостанцій.

7. Дахові вікна повинні бути обладнані рольставнями або жалюзі

Вибравши правильні дахові вікна для свого будинку, варто подумати про додаткове обладнання. У деяких погодних умовах «оголені» вікна на горищі можуть спричиняти занадто інтенсивне сонячне світло та нагрівати кімнати. Тоді можуть допомогти правильно підібрані обкладинки - у зовнішній чи внутрішній версії.

Ролети VELUX можуть зменшити кількість надходить тепла до 94% - тому вони є ідеальним захистом від нагрівання. Крім того, вони забезпечують повне затемнення, зменшують шум, наприклад під час дощу чи граду, та покращують ізоляцію до 17%.

З іншого боку, тенти є хорошим рішенням у приміщеннях, де ми дбаємо про денне світло, незалежно від інтенсивності сонячного світла. У випадку з тентами VELUX сітчаста тканина, з якої вони виготовлені, не обмежує огляд зовні і зменшує кількість надходить тепла до 76%.

Внутрішні жалюзі, навпаки, дозволяють контролювати кількість світла, що надходить у приміщення, і є цікавим елементом внутрішнього оздоблення. На вибір є різні типи: плісе, напівпроникний або затемнений. Спектр малюнків і кольорів дійсно широкий. Ми навіть можемо вибрати затемнену шторку з колекції VELUX Color by You та вибрати колір із палітри кольорів 1800.

Вирішуючи, які вікна на даху ми використовуватимемо у своєму будинку, пам’ятайте, що вони будуть супроводжувати нас дуже довго. Нерідкі випадки, коли придбання нових вікон є рішенням на довгі роки. Тому вони повинні бути максимально функціональними, виготовлені з високоякісних матеріалів і забезпечувати найвищий комфорт використання. Перш ніж купувати їх, також варто проконсультуватися з фахівцем, архітектором або покрівельником.